Писатели подкрепят предложението за учредяване на Вапцаровска международна премия


15 Септември 2019, Неделя


Международният съюз н писателите ще учреди и специална награда във връзка със 110-годишнина от рождението на поета, която ще бъде връчена в рамките на конкурса „Славянско слово ‘2019” 

Автор: Десант

Международният съюз на писателите „Св. св. Кирил и Методий“ и Литературният  клуб „Писатели за добро” подкрепят предложението на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. Илия Петров Пеев за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.

Това заявяват от организацията, чийто председател е професор Ивайло Петров.

От там уточняват още, че през май 2019 г. с тази инициативата сазапознати участниците в Международния литературен конкурс "Славянско слово“, който всяка година се провежда във Варна.

По време на срещата е представена монографията на проф. Пеев „Поетът, който сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира.”

При обсъждане на монографията е изразена пълна подкрепа на предложението на автора за учредяване на Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, а също така е предложена да се  връчва награда и на писатели, журналисти, които следват в своите творби наследство Вапцаров и развиват неговите идеи.

От своя страна, Международният съюз н писателите ще учреди специална награда в памет на Никола Вапцаров във връзка със 110-годишнина от рождението на поета, която ще бъде връчена в рамките на конкурса „Славянско слово ‘2019” в раздела „Художествен превод от и на български език”.

Членовете на  Международния съюз на писателите“ Св. св. Кирил и Методий“ предлагат първите лауреати на Президентската награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” да бъдат удостоени на 7 декември 2019 г. във връзка със 110-годишнина от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров - Моряка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки