Владимир Русалиев – един от плеядата драгановски литературни дейци


Владимир Русалиев – един от плеядата драгановски литературни дейци
12 Септември 2019, Четвъртък


На 13 септември се навършват 120 години от неговото рождение

Автор: Атанас Коев

Владимир Русалиев е литературният псевдоним на поета и писателя Ангел Маринов Пенков, роден в селото на поети и градинари – Драганово, на 13 септември 1899 г., в семейството на учителя и общественика Марин Пенков.

Още в детските си години момчето се сблъсква с човешката трагедия, сполетяла неговите близки – трима от братята и една от сестрите му са покосени от коварната туберкулоза, но жълтата гостенка пощадява бъдещия творец.

Години по-късно в спомените си Русалиев с умиление си спомня времето,  прекарано на воля в родното му село. Заедно с бъдещия голям поет Асен Разцветников те пасат воловете по хълмовете край Драганово и се къпят в кристално чистите води на река Янтра.

След като завършва основно образование в селското училище, Владимир Русалиев отива да учи в Търновската народна мъжка гимназия, като я завършва през 1918 г. Завърнал се в родното си село, той постъпва на работа в Потребителната кооперация. Селският живот обаче не му допада и затова заминава за София, където отначало не разполага с почти никакви средства за преживяване. Затова  често гладува и е принуден да приспива по пейките на столичните паркове.



През 1922 г. бъдещият поет, заедно със своя съселянин Камен Зидаров – друг драгановски творец, заминава за Перник да търси препитание. В миньорския град Русалиев отначало става библиотекар, а след това завежда новооснованото читалище и работническия театър към мината. Под неговото ръководство духовното средище развива активна и плодотворна дейност.

Именно в Перник драгановският поет написва само за три денонощия поемата „Рудничари“, излязла през трагичната 1923 г. и претърпяла впоследствие три последователни издания. Тя е посветена на тежкия и мизерен живот на миньорите и е пропита със силни социални мотиви.

Излизането на тази поема съвсем не е случайно, тъй като авторът и започва да печата свои стихове още през 1920 г. Същевременно сътрудничи с материали на вестниците „Мисъл“ и „Литературен свят“, а също и на списанията „Кооперативна пробуда“ и „Кооперативна просвета“. През този период той е уредник и на списание „Угар“.

От 1925 г. Владимир Русалиев отново се установява в столицата, където се сближава с Антон Страшимиров, Стоян Чилингиров и проф. Асен Златарски. В столицата той става редактор на вестниците „Трезво дете“ и „Звънар“, а също и на списание „Предел“. Редактира и редица популярни детски издания, като „Детска радост“, „Светулка“, „Детски свят“ и др.

Видният драгановски творец развива активна обществена дейност, изнасяйки в столицата и страната сказки и беседи, посветени на проблемите на литературата, изкуството и науката.

Изявява се и като голям пропагандатор на кооперативното движение и на борбата за трезвеност.

Неговите сказки и беседи се слушат с небивал интерес из цялата страна, което го прави един от най-добрите лектори от този период .

Русалиев е автор и на поредица от книги за известни наши поети, певци и други талантливи българи. Между тях се открояват: „Животът, любовта и смъртта на Димчо Дебелянов“ (1936 г.), „Мадона в черно“ за Екатерина Ненчева (1944 г.),  „Българският славей Христина Морфова“ (1958 г.) и др.



След 9 септември 1944 г. той е умишлено премълчаван, тъй като получава квалификацията „буржоазен поет“, в резултат на което нарочно е пропускан в издаваните у нас литературни речници, антологии и обзори.

По-късно, след 1956 г. тази забрана над неговото творчество е премахната и неговото творчество заема полагащото му се място в българската литература.

Владимир Русалиев умира в София на 14 юни 1973 г. След смъртта му излизат неговите „Мемоари“ (1977 г.), съдържащи интересни спомени за видни негови съвременници.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки