По рецепта на Петър Димков: Да си направим мощен имуностимулатор от бъзак


По рецепта на Петър Димков: Да си направим мощен имуностимулатор от бъзак
10 Септември 2019, Вторник


Септември е най-подходящият месец за събиране на вълшебните плодчета, не пропускайте момента

Автор: Силвия Горанова

Бъзакът, познат още като тревист бъз, дълго време е бил незаслужено пренебрегван. Доскоро се считаше, че зрънцата му са силно отровни. И това действително е така, но се отнася само за неузрелите зелени плодчета, с които трябва много да се внимава. В черните има цяла природна аптека.

В днешно време няма мама, която да не е давала поне веднъж на детето си сироп от бъз - вълшебен еликсир, който е най-мощният имуностимулатор, приготвен без химия, консерванти или топлинна обработка. Проблемът е, че този лек от природата се продава доста скъпо в биомагазините и в билковите аптеки.

Добрата новина е, че може всеки сам да си го направи в къщи. Храстовидният бъзак се среща навсякъде, но все пак трябва да се подбере чисто място, далеч от натоварени шосета.

Пръв за невероятните качества на бъзака е писал Петър Димков. Вероятно сте чували неговата история за усойницата и невестулката, чиято битка на живот и смърт той лично е наблюдавал.

Змията клъвнала гризача и изглеждало, че тя ще победи, но раненото животно се добрало до бъзак, загризало от кората на храстчето, след няколко минути възвърнало силите си и се върнало в битката и убило усойницата.

Това провокирало Лечителя да наблюдава растението. Така забелязал, че на есен, когато узрее, кравите и козите похапвали от плодовете му. Същото правили и лястовичките, преди да отлетят на юг. Явно било, че по този начин се зареждат с енергия.

Рецептата, която Димков е записал, не е сложна.



В голям стъклен съд се редуват пласт плодчета и пласт захар (с дебелина около един пръст). Подредбата трябва да завърши със захар. Разбира се, по-добре е рецептата да се изпълни с пчелен мед, като съотношението между меда и бъза трабва да е 1,5 или 2 към 1. Това не е отклонение от оригиналната рецепта на Димков, както мнозина майстори на еликсира твърдят. Не бива да подценяваме факта, че по негово време захарта е била натурална меласа от захарна тръстика или захарно цвекло, а не бяла рафинирана отрова.

Съдът се покрива с марля и се държи от 3 седмици до 40 дни на място, което не е огрято от пряка слънчева светлина. След това се прецежда през няколко пласта марля. Прецеденият сок се налива в стъклени шишета. Съхранява се на тъмно и хладно място, по възможност в хладилник или в студена изба.

Препоръчителната доза за деца над 3 години е една чаена лъжичка сутрин на гладно. Сиропчето може да се разрежда и в малко хладка вода, преди да се даде на детето. При възрастните профилактичната доза е същата, като постепенно може да стигне до една супена лъжица, но не повече, защото лекарството е силно и може да предизвика световъртеж и разстройство. При грипна епидемия дозата се удвоява – две чаени лъжички, сутрин и вечер, но само, докато опасността от заразяване отмине.

Миризмата на оставения да ферментира бъз в буркана не е от най-приятните, но ако човек е решен да си направи чудодейното лекарство, това не би трябвало да го спре. Все пак кашата не трябва да се оставя да прекипи и да се превърне в оцет, защото ще е жалко за труда и за материала.

За целта задължително трябва добре да се разбърква всеки ден с дървена лъжица. При необходимост може да се прецеди и по-рано, за да не вкисне.

*
Бъзакът е силно антивирусно лекарство за стимулиране при лечение на дегенеративни заболявания, за предотвратяване на ракови заболявания, за контролиране на доброкачествени тумори. Тинктурата от плодовете на бъзът помага да се активира имунната система.

Бъзът също така помага за унищожаване на глисти. Плодовете и сока, получен от плодовете, могат да успокоят невралгия. Също така, той е полезен, в случай на ревматизъм, заболявания на дихателната система или ишиас. Кората се препоръчва за нефрит и отоци. Чаят от цветовете спомага за детоксикацията на организма, и се препоръчва за лечение на настинка и бронхит.

Според българската народна медицина бъзак може да се прилага като средство срещу затлъстяване, тъй като той притежава слабителни свойства и способност за премахване на водата от тъканите. Използва се в случаи на бъбречни атаки.

Той елиминира токсините от организма чрез урината, а също и чрез потта, като се увеличава отделителната дейност на изпотяващите жлези. Също така повишава секрецията на млечните жлези на жените, които кърмят.




Още рецепти с бъзак:

Мармалад

Мармалада се приготвя по следния начин: плодът се измива и пресова. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава имунитетът.


Вино

Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

Сушени плодове

След набирането на плодовете, се разстилат на сухо и топло място и се изсушават за няколко дни.
Приемат се по следния начин:
Първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж.
Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувствате комфортно.
Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация, признаците за това са разтройство, гадене, сънливост.


В категории: Новини , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки