В язовир „Пчелина“ и река Струма плува умряла риба


В язовир „Пчелина“ и река Струма плува умряла риба
Снимка: actualno.com
10 Септември 2019, Вторник


Очакват се резултатите от лабораторния анализ на екоинспекцията

Автор: Десант

Служители на РИОСВ – Перник съвместно с експерти от Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ - Благоевград и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Перник, сектор Благоевград, извършиха съвместна проверка по сигнал, постъпил на „Зеления телефон“, за умряла риба в района на с. Жабляно, общ. Земен.

Експертите извършиха оглед на язовир „Пчелина“и на река Струма до Земен. Констатирано е, че ВЕЦ „Пчелина“ не работи от началото на септември 2019 г., включително и към момента момента на инспекцията.

Във водното огледало, преливника и бързооттока на язовира е установено наличие на екземпляри умряла риба. Оттичащата се вода през преливника повлича мъртвите риби по течението на река Струма, включително и под моста на реката в с. Жабляно, общ.Земен.

Служители от Отдел за действие при аварийни ситуации (ОДАС) към ИАОС са извършили измервания на полеви показатели на място на повърхностна вода и дълбочинна проба по показатели Ph, разтворен кислород, процента на кислорода и електропроводимост. Всички показатели са в рамките на допустимите норми.

Съобразно мониторинговата програма на ИАОС ще се извърши ново пробовземане от водите на язовир „Пчелина“ и река Струма при село Жабляно,община Земен. Резултатите от последващия лабораторен анализ ще бъдат обявени.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки