Засилено полицейско присъствие и ограничения на камионите за празниците


Засилено полицейско присъствие и ограничения на камионите за празниците
Снимката е илюстративна
05 Септември 2019, Четвъртък


Вижте подробности за пътната обстановка през предстоящите три почивни дни

Автор: Десант

От обяд на 5 септември, във връзка с предстоящите 3 почивни дни, се очаква засилване на трафика по основните изходи на София към автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и по пътя в посока Перник. В тези райони е създадена необходимата организация за подпомагане на движението и ще има засилено полицейско присъствие, съобщават от Пътна полиция. 

Ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта, изрядни документи и употреба на алкохол и наркотици.

„Имаме разположени екипи на всички изходни точки на големите градове, както в районите, в които има ремонтни части по главните пътища и автомагистралите", заяви пред БНР комисар Илия Георгиев.

На 5 септември, последния работен ден преди трите почивни дни около Деня на Съединението, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата, информират от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

От АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“ са издали съвместна заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона, която предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

•           автомагистралите;

•           път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;

•           път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;

•           път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;

•           път I-5 Русе - Велико Търново;

•           път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;

•           път I-9 Варна - Бургас;

•           път II-18 Околовръстен път на град София;

•           път II-99 Бургас - Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 8 септември (неделя) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).


Карта с временната организация на движението по участъци от РПМ на МПС над 12 т за официалните празници през 2019 г.

От 14 ч. на 5 септември, до 10 ч. в неделя - 8 септември, в участъка от АМ „Струма“ край Дупница ще има две ленти за движение за леките автомобили и ППС до 12 т в посока Кулата и една за София. От 10 ч. в неделя до 14 ч. в петък следващата седмица ще има две ленти за София и една за Кулата. Платното за Кулата от автомагистралата, което е засегнато от пожара в депото за отпадъци, остава затворено за извършване на необходимите аварийно-възстановителни дейности.

Превозните средства с маса по-голяма от 12 т, включително и автобусите, пътуващи към Кулата, ще се отбиват от АМ „Струма“ при пътен възел „Долна Диканя“, ще преминават по път I-1/Е-79 и при пътен възел „Бобошево“ ще продължават по АМ „Струма“. За пътуващите към София отбиването по път Е-79 ще става при пътен възел „Бобошево“, а качването на магистралата ще бъде при пътен възел „Дупница Север“.

За ППС над 12 т се забранява движението по пътната връзка от път Е-79 към АМ „Струма“, при пътен възел „Дупница Север“ при км 51+236 и по пътните връзки от път ІІ-62 Дупница-Кюстендил към АМ „Струма“ на пътен възел  „Дупница Юг“ по направленията: Кюстендил – Благоевград, Кюстендил – София, Дупница – Благоевград и Дупница – София.

От АПИ уточняват също, че на АМ „Хемус“ продължават ремонтно-възставителните работи на съоръженията при 19-ти км (виадукт „Потоп“), 36-ти, 37-ти, както и на тръбата за София на тунел „Витиня“. На мостовете, които не са обновявани от построяването им през 80-те години, се извършва ремонт на пътната част и стълбовете.

За улеснение на пътуващите от четвъртък в отсечките с ремонт на автомагистралата има две ленти за пътуващите за Варна и една за София, а в неделя и понеделник съответно две за София и една за Варна. В пиковите часове, когато много хора тръгват на път, е възможно по-бавно предвижване от интензивния трафик, но строителните дейности трябва да се извършат, за да се кара по съоръженията безопасно и удобно, категорични са от пътната агенция.

Оттам уточняват, че алтернативен маршрут на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин е проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле, а в посока Варна - път I-1 София - Ботевград.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 8 септември ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Струма“.

В дните от 5 до 8 септември и „Автомобилна администрация" ще концентрира екипи в районите на автогари, жп гари и летища, където се очаква да има най-голям пътникопоток.

Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки