Почитаме паметта на родителите на св. Йоан Кръстител


Почитаме паметта на родителите на св. Йоан Кръстител
05 Септември 2019, Четвъртък


Пророк Захария и праведната Елисавета успели да опазят сина си от нечестивия цар Ирод

Автор: Десант

На 5 септември Църквата почита днес св. пророк Захария и праведната Елисавета, родители на Пророка, Предтечата и Кръстителя на Исус Христос - св. Йоан Кръстител.

Захария и Елисавета произхождали от рода Аронов - Захария бил син на свещеника в Йерусалимския храм Варахия, а съпругата му била сестра на майката на пресвета Богородица - света Анна. 

Семейството страдало от бездетие, което в старозаветните времена се смятало за голямо Божие наказание.

Веднъж, по време на служба в храма, св. Захария получил вест от един ангел, че възрастната му вече жена ще му роди син, който ще бъде „велик пред Господа" и ще върви пред Него „в духа и силата на Илия".



Захария се усъмнил във възможността за изпълнението на това предсказание и заради недоверието си бил наказан с немота.

Когато праведната му съпруга родила син, по внушение на Светия Дух тя обявила, че ще назове младенеца Йоан, макар преди това в техния род такова име на никого не били дали. Попитали и праведния Захария как ще се казва детето и той също написал на една дъсчица Йоан. Тозчас се възвърнало дар словото му. 

Когато нечестивият цар Ирод чул от влъхвите за родилия се Месия, решил да избие във Витлеем и околностите му всички младенци на възраст до 2 години, надявайки се, че сред тях ще бъде и Месията. Ирод добре знаел за необичайното раждане на пророка Йоан и искал да го убие, опасявайки се, че именно той и Царя юдейски. 

Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара на Иродовите войници, защото не казал къде е синът му – детето Йоан, за да го погубят.

Света Елисавета, пазена от Бога, заедно със сина си заживяла в разтворилата се планина. По Божие повеление за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.



Четиридесет дни след убийството на Захария света Елисавета починала в тази пещера, а свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Имен ден празнуват Захари и Елисавета и производните им Светлозар, Хари, Светлозара, Елза и Изабела.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки