Преди 90 години: Плакат на казанлъшка цигарена фабрика жъне успехи в Мюнхен


Преди 90 години: Плакат на казанлъшка цигарена фабрика жъне успехи в Мюнхен
04 Септември 2019, Сряда


На изложението са се конкурирали 34 реклами и календари от цял свят

Автор: Яна Славянска

Преди 90 години на Международното изложение за плакатни реклами в Мюнхен най-добро впечатление прави плакатът на казанлъшката тютюнева фабрика „Стара планина". Рекламата е дело на именития казанлъшки художник Иван Пенков (баща на известния звукооператор Джони Пенков), разбираме от информация, публикувана в бр. 125 на в. „Казанлъшка искра" от септември 1929 г.


Иван Пенков

От нея става ясно, че на изложението са се конкурирали 34 плакати и календари от цял свят, като най-големите овации са за българското предложение. 

Един от собствениците на въпросната цигарена фабрика е Михалаки Фъсов. За него е известно, че е подписал някакво „махленско" свидетелство на бунтовник от четата на Филип Тотю, за да може да пътува до Букурещ.


Акция на казанлъшката цигарена фабрика „Стара планина"

След 9 септември 1944 г. казанлъшката фабрика „Стара планина" е секвестирана от държавата и лека-полека й е турен кръст, както на много други предприятия от онова време, иззети от частни предприемачи.

Остава спомена за успеха на нейния плакат в доброто старо време, запазен в кратката информация от два реда в старата газета.


Някогашните цигари „Стара планина"


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки