Археолози разкриха нова кула в крепостта Трапезица


Археолози разкриха нова кула в крепостта Трапезица
Снимки: dnesbg.com
03 Септември 2019, Вторник


Тя няма аналог сред разкритите досега подобни съоръжения, част от фортификацията на историческия хълм

Автор: Десант

Нова уникална по размери и архитектура кула разкрива екипът на археолога проф. д. изк. Константин Тотев на крепостта Трапезица във Велико Търново. Съоръжението е по протежението на Западната крепостна стена и няма аналог сред разкритите досега кули, които са част от фортификацията на историческия хълм, информира великотърновското издание „Янтра днес".

„Още при почистването попаднахме на това изключително рядко съоръжение. Новата кула е с размери 5,6 м от запад, на 4 м от север, на 3,60 м от южната страна. Тя опира на крепостната стена със специална извивка, където вероятно е имало стълбище и подход към самата кула”, обяснява пред медията проф. Тотев, който е директор на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Той е и ръководител на екипа, който проучва автентичната архитектура в участъка, разположен до централния вход за Трапезица. Археологът работи в северния сектор, непосредствено до новоизградената със средства от Азербайджан Западна крепостна стена, за да може реставрацията на защитното съоръжение да продължи.

Археологическите проучвания там са започнали преди около 15 дни с почистване на участъка, като в работата взимат участие и алпинисти.

През този сезон проф. Тотев ще продължи проучването на архитектурата и живописта на църква № 23, която беше открита миналия септември. В апсидата на храма той откри първия в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие. Единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега, е бил положен източно от стълба на олтарната маса и е лежал в специална малка камера, обмазана с хоросан и запечатана от всички страни.




В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки