Санкционираха фирмата, подпалила лавандула и задимила Казанлък


Санкционираха фирмата, подпалила лавандула и задимила Казанлък
Снимка: Нова телевизия
23 Август 2019, Петък


На дестилерията на „Робертет България” ЕООД в село Долно Сахранее издаден акт за неконтролирано управление на отпадъците

Автор: Десант

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора започна административно-наказателна процедура на „Робертет България” ЕООД, село Долно Сахране. На дестилерията е издаден акт за неконтролирано управление на отпадъците, при което е допуснато горене на суха лавандулова растителност.

След получени сигнали от телефон 112 на 18 август за миризма на дим в Казанлък експерти извършиха проверка и обходиха целия район. На място бе установено, че в общински имот, отдаден под наем на „Робертет България” ЕООД, се съхраняват остатъци от преработката на лавандула, които тлеят в резултат на запалване.

На фирмата е издадено предписание за предприемане на незабавни мерки за потушаване на тлеенето и овладяването на дима.

Последваща контролна проверка на РИОСВ – Стара Загора на 22 август за проследяване изпълнението на даденото предписание установи, че фирмата е осигурила техника за запръстяването на отпадъците, преустановено е тлеенето, а дименето е напълно потушено.

По случая действия предприе и Районна прокуратура-Казанлък, която се самосезира и разпореди проверка на замърсяването на въздуха, следствие на запалените огромни количества обработени остатъци от лавандула и рози в сметището на територията на община Павел баня.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки