Египетска вечер с кушари и балях ще внесе екзотика в Бургас


Египетска вечер с кушари и балях ще внесе екзотика в Бургас
Снимка: Община Бургас
23 Август 2019, Петък


Децата пък ще могат да рисуват върху папирус и да проследят пътя на скарабея

Автор: Десант

Традиционни египетски кушари (ориз, леща, макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук), фалафел и балях (бонбони с фурми) ще могат да дегустират бургазлии и гостите на морския град на 28 август вечерта пред сградата на бургаската опера. Екзотичната кулинарна вечер е част от програмата на Египетска вечер, явяваща се част от новия общински летен фестивал „Заедно в Бургас", на който вече бе представена културата и кулинарията на Южна Корея, Италия, Португалия, Русия и Армения.

Проявата ще започне  в 18 ч. с ателиета и игри за най-малките посетители, при които те ще рисуват върху папирус, ще проследят следите на скарабея и ще могат да си направят снимки с тематично египетско облекло. 

Лекционната част, която ще се проведе от 18,30 ч. в експозиционна зала на експонираната в бургаската опера изложба „Тутанкамон - една недовършена любовна история", ще бъде открита от проф. д.и.н. Сергей Игнатов, първопроходник на академичната Египтология в България.

В два модула ще бъдат представени лекциите: ,,Царските гробници от Новото царство и гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Теодор Леков, и „Хауърд Картър и откриването на гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Емил Бузов.

Тримата египтолози са изследователи, преподаватели и членове на Българския институт по египтология към Нов български университет, както и почетни членове на Българско египтологическо общество. Те ще споделят много интересни факти, базирани на научни изследвания, проучвания и открития, като лекциите ще протекат при свободен достъп за всички посетители на изложбата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки