Петиция призовава хижа „Пробойница“ да бъде върната на туристите


Петиция призовава хижа „Пробойница“ да бъде върната на туристите
22 Август 2019, Четвъртък


От Община Своге искат да я продават, а от Българския планинарски съюз – да бъде отдадена под наем на отговорни хора

Автор: Десант

През 2017 г. Община Своге обявява откриване на процедура по провеждане на публичен търг с тайно наддаване за продажбата на триетажната хижа „Пробойница“, която е със застроена площ от 341 кв.м. В имота – частна общинска собственост с площ от 10,552 дка, има още 10 полумасивни сгради, представляващи дървени бунгала, всяко от тях със застроена площ от 7 кв.м.; както и полумасивна сграда на един етаж, представляваща склад със застроена площ от 68 кв.м.

Начална тръжна продажна цена за всичко това е в размер на 151 000 лева, съгласно експертна оценка на лицензиран оценител.

В Годишна програма на общинската администрация в Своге за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, за 2019 г. хижата и другите постройки продължават да са вписани в раздел „Продажби".

От Българския планинарски съюз инициираха петиция под надслов „Да върнем хижа „Пробойница" на туристите", която в четвъртък, 22 август, бе обнародвана в интернет.

В нея от организацията апелират до общината и общинския съвет в Своге за изваждането на хижата от раздела за продажби, за да бъде тя „отново такава, каквато е била някога и да приема пак туристи и детски лагери сред красивата природа на планината".

От планинарския съюз считат, че тя трябва да бъде отдадена под наем на отговорни хора, които биха я приели като призвание и биха я стопанисвали по подобаващ начин в името на планинския туризъм в България.

Инициаторите на петицията припомнят, че един от най-популярните маршрути е международният туристически маршрут Е3, по-известен на територията на нашата страна като Ком-Емине. От съществено значение за успешното преминаване на един такъв дълъг преход е наличието на хижи, в които планинарите да се подслонят и нахранят след дългия ден, подготвяйки се за следващия.

„Тръгвайки от връх Ком, първата хижа „Петрохан“ е прекалено близо за еднодневен преход, а следващата хижа „Тръстеная“ – прекалено далеч. Това прави хижа „Пробойница“ ключова за този знаков маршрут. Тя е изключително важна и поради обстоятелството, че алтернатива няма" – обръщат внимание от планинарския съюз.

Целогодишно маршрутът се преминава и от много чужденци, освен от български туристи както групово, така и организирано от различни туристически съюзи и туристически агенции. От важно значение за имиджа на страната ни е чуждестранните туристи да останат доволни от престоя си тук, за да бъдат жива реклама за България сред своите роднини и приятели. Хижа „Пробойница“ е и важно свързващо звено по туристическите пътеки между село Гара Бов и Вършец, изтъкват още организаторите на петицията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки