Японското мраморно говеждо – най-скъпото месо на света


Японското мраморно говеждо – най-скъпото месо на света
20 Август 2019, Вторник


Толкова е нежно, че за да го ядеш, не е нужно да имаш зъби

Автор: Десант

Най-скъпото месо на света е японското мраморно говеждо, което се получава от няколко срециални породи крави. то е изпъстрено с меки мазнини, висок процент от които съдържат мононенаситените масни киселини омега 3 и омега 6. В същото време холестерина в него е по-малко, отколкото в което и да е друго месо.  

Интересно е да се отбележи, че възпитани в духа на будизма, японците се отнасяли пренебрежително към хората, консумиращи храна от животински произход, като от VII в. употребата на месо в храната било забранено. Едва през 1872 г., под влиянието на чужденците, правителството в Страната на изгряващото слънце отменило хилядолетната забраза върху производството на месо.

Но тъй като местата са отглеждане на крави и друг добитък в Япония са твърде малко, японците се изхитрили да обсебят палмата на първенството за ексклузивност на продукта. 

Мраморното месо се произвежда само от кравите от породата Таджима. При приготвянето му фините нишки сланина, разпръснати между мускулните влакна, се стопяват, при което мръвката става мека и нежна.

За най-висококачествено се смята месото, добито от говеда на възраст 13-16 месеца, които или са девствени, или са кастрирани.

Тъй като Япония е доста планинска като релеф и пасбищата там са относително малко, а и повечето равни поля се използват като оризища, отглеждането на стада е почти невъзможно. Затова и кравите за производство на мраморно говеждо са от малки фермерски стопанства със средна численост до 100 глави добитък.

В случая липсата на паша не е драма, тъй като тревата прави месото по-жилаво. И принципно на японските крави тя не се дава, а те се хранят със специални висококачествени фуражи – предимно смески от соя, царевица и пшеничени трици.

Широко разпространен е митът, че за получаване на месо екстра качество японските фермери правят на животните масаж, поят ги с бира или саке, пускат им класическа музика...

Как точно се отглеждат е добре пазена производствена тайна. Знае се само, че в този процес не се използват никакви стимуланти, а добичетата водат малкоподвижен начин на живот и са изолирани от въздействия, които могат да им окажат стрес.

В интерес на истината, някои от говедовъдите действително „черпят" подопечните си с била, но всъщност го правят, използвайки качеството на пенливото пиво да подобряват апетита на кравите по време на горещините. И ако животните принципно си похапват добре, за тях бира няма да има.

„Масажът също помага на кравата да намали стреса, което подобрява качеството на месото. Но сам по себе си масажът не влияе върху качеството на продукта, неговата мекота и нежност" - отбелязва официалния сайт на японските производители на деликатеса. 

Той започва да се продава зад граница съвсем отскоро, едва от 2012 г., като само единици американски и европейски ресторанти могат да си позволят да предложат на клиентите си подобно гурме. Вносът на японско говеждо в страните от Европейския съюз по принцип е забранен, тъй като кланиците в Страната на изгряващото слънце и хризантемите не отговарят на стандартите на ЕС. Стековете, продавани в тези държави, са от отгледани на Стария континент такива породи крави.  

Иначе кило от мръвката често достига цени от 400 до 600 евро.

И още няколко любопитни щрихи за мраморното месо. От него има около 120 разновидности, като всяка една от тях е наречена на името на селото, в която се произвежда. 

За финал ще цитираме една поговорка, която гласи, че за да похапнеш от това месо, не е нужно да имаш зъби. По-красноречиво едва ли може да се опише колко то е меко, сочно и нежно...


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки