Колекционери на старинно оръжие с урок по родолюбие


Колекционери на старинно оръжие с урок по родолюбие
Снимка: Светослав Стойнов, СКАТ
20 Август 2019, Вторник


Част от колекцията им беше представена пред участниците във фестивала на фолклорната носия в Жеравна

Автор: Севдалина Пенева

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна отмина, но пламъкът на родолюбието, запален в историческата местност Добромерица край възрожденското градче, ще гори до следващото лято, когато почитатели на българското отново ще се съберат тук.



Сред тях най-вероятно ще бъдат и представителите на комитет „Родолюбие“ от Пловдив, които от години издирват, реставрират и съхраняват за поколенията автентични ками, каракулаци, ятагани, малки ками, пушки, барутници, принадлежали на българи от старо време.



Част от колекцията им беше представена пред участниците в най-българския събор, който няма аналог в българския фолклорен фестивален календар.



“Най-старите пушки от изложеното оръжие датират от XVI-XVII век. Това са кремъчни пушки, предно пълнещи се. Реално те са имали по-близко действие, много бавно се зареждали. Имаме и капсулни оръжия, които имат малко по-голяма сигурност при стрелянето. Като се загледате, механизмите им са горе-долу еднакви. Най-модерни са тези на „Бердана 2“, които са вече доста по-бързо зареждащи се. Идеята на всяка една преработка на моделите – и тогава, и сега, разбира се, е било до-бързо да се действа с дадено оръжие, да може да се отвърне на врага по по-практичен начин“, разказва Ивайло Николов от „Родолюбие“.



Сред колекцията му има и „Крнка“, която също е патронна, но нейната далекобойност е по-малка. Този вид пушки са били използвани от българските четници при отбраната на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война. В последствие, в края на войната, руските войски масовото използват Бердани, които остават на разположение на младата българска армия, сформирана след Освобождението.

Коя е най-тежката от тези пушки, питаме Ивайло Николов. Крънката, отговаря той. За разлика от нея, Берданите са били предназначени за воини на коне, затова са били олекотени.

Какво е включвало снаряжението на старите комити?



„Първото противодействие на врага е с пушката. След това минаваме на пищовите. Гръмваме по един път с тях – за повече няма време, защото се зареждат много бавно - след което вадим на ятагана, който пак е за по-отдалечен бой. Следва каракулака, който е по-малкият вариант на ятагана. И вече за най-близките борби минаваме на кама, която стои затъкната в навущата“, разказва Николов.



Цялото снаряжение, което включва поне два пищова в силяха, пушка на рамо, препасан ятаган, още кама, нож, може да достигне тежест до над 20 килограма. Задължителен атрибут са и кутиите за барут.

„По-големите се казват фишеклъци – в тях стоят фишеците. Това са така наречените готови патрони. В по-малките стоят капси и смазка, зависи от големината на кутийката. А в това нещо, нарича се павур, е стояла лечебната смес, най-често от ферментирали плодове, на което му казваме ракия.



Колкото и шеговито да звучи, тази течност е спасявала животи, тъй като в онова време куршумите, освен от плата на дрехата, са вкарвали в тялото и много болести и микроби, затова е била нужна незабавна дезинфекция, за да бъдат спасени нашите хайдути“, добавя Веселин Петков, също член на пловдивския комитет.

„Те не са носили всичко, което им е било нужно, с тях. Имали тайници, хайдушки места, където е стоял част от багажа. И те са знаели, че като ги подгонят, на това място могат да намерят храна за един-два дена, топли дрехи, ямурлук, което ще им помогне да оцелеят за известно време. Когато знаят, че ще правят по-голям преход, тогава са взимали повечето неща с тях. Като дълга пушка, чифте пищови, ятагана и торбата, в която е имало хляб и вода. И павура задължително, разбира се“, казва Петков.



Членовете на комитета организират и участват в исторически възстановки, свързани с различни паметни за България дати.

„Гледаме да поддържаме жив българския дух и винаги да има повече деца около нас. Нашите деца са с нас, обличат се в носии, включват се в сценки, които измисляме, ходим в техните класове, където изнасяме уроци по родолюбие, за да могат и съучениците им да видят какво славно минало сме имали и какво славно бъдеще можем да имаме“, обясняват мъжете от „Родолюбие“.




В категории: Новини , История , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки