Уваджик дере побеля от отпадъците на млекопреработвателна фирма


Уваджик дере побеля от отпадъците на млекопреработвателна фирма
20 Август 2019, Вторник


Аварията, при която е допуснато замърсяването, към момента е отстранена

Автор: Десант

На 19 август сутринта в РИОСВ – Смолян е получен сигнал за „побеляване“ на река Уваджик - приток на Арда, преди село Бял извор, община Ардино.

Екип от експерти на смолянската екоинспекция, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БД ИБР) - Пловдив и Рeгионална лаборатория - Смолян са извършили незабавна проверка, като при направения оглед е установено, че сигналът е основателен.

По дъното на реките Еньовско дере и Уваджик дере са открити биологични отложения. Причина за констатираните замърсявания е аварийно изпускане на непречистени отпадъчни води от дейността на млекопреработвателното предприятие „Персенски“ ООД в село Жълтуша, община Ардино. Аварията, при която е допуснато замърсяването, е отпреди няколко дни. Към настоящия момент тя е отстранена.

В началото на изминалата седмица в смолянската РИОСВ е получен сигнал пък за замърсяване на река Бялизворска с цвик. При проверката от 12 август инспектори не са установили замърсяване на водното тяло. Въпреки това екоинспекцията е потърсила съдействие от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Смолян за предприемане на мерки срещу замърсяване на водни тела с цвик и други странични животински продукти (СЖП).

До всички млекопреработвателни предприятия в района са изпратени писма за засилване на технологичната дисциплина и контрол с цел недопускане на замърсявания.

За констатираните нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, категорични са от РИОСВ-Смолян.

Местни жители обаче коментират под медийните публикации по случая, че той не е изолиран и откакто е направена въпросната мандра, в реката няма никакъв живот и от нея постоянно се разнася смрад.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки