Бургаски екоинспектори провериха сигнал за трупове на щъркели под електропровод


Бургаски екоинспектори провериха сигнал за трупове на щъркели под електропровод
Снимката е илюстративна
16 Август 2019, Петък


Тъй като труповете са в различна степен на разлагане, не може да се определи момента на сблъсъка с електропреносната мрежа

Автор: Десант

Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас извърши незабавна проверка на постъпил сигнал на „зелен телефон“ за трупове на щъркели под електропровода преди с. Братово, през изминалия уикенд.

При проверката се установиха 11 умрели щъркела на мястото, посочено в сигнала, и още 6 под друг електропровод. Труповете са в различна степен на разлагане, т.е. не може да се определи момента на сблъсъка с електропреносната мрежа. Съгласно разпоредбите на закона за биологичното разнообразие, труповете са оставени на мястото, на което са намерени.

По предложение РИОСВ – Бургас от началото на юни, „Електроразпределение юг“ ЕАД към EVN стартира обезопасяване на електропроводи чрез монтиране на устройства против кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки. В хода на монтажните дейности, експерти от екоинспекцията извършиха проверка в началото на месец юли, на която не са установили умрели щъркели около електропроводите.

Монтажните работи ще продължат до края на септември. Електропроводът, под който се установиха труповете на щъркели при последната проверка, не е включен в тазгодишната програма на „Електроразпределение юг“ ЕАД за обезопасяване. РИОСВ - Бургас проведе разговор с ръководството на дружеството за спешното им обезопасяване от където заявиха, че ще предприемат действия.

За 2019 г. в екоинспекцията са постъпили 31 сигнала за бедстващи щъркели, които са настанени в спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. За спешна и неотложна помощ до настаняването на ранени птици в спасителния център, както и за транспортиране на птиците, РИОСВ - Бургас има активно съдействие на местни доброволци от СНЦ „Зелени Балкани“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки