Пернишката екоинспекция неведнъж е глобявала фирмата, виновна за пожара край Дупница


Пернишката екоинспекция неведнъж е глобявала фирмата, виновна за пожара край Дупница
Снимка: РИОСВ-Перник
16 Август 2019, Петък


Дружеството е многократно санкционирано заради складиране на отпадъци извън площадките, за които има разрешение 

Автор: Десант

През годините РИОСВ – Перник многократно е извършвала проверки и е налагала санкции на „Феникс-Дупница“ ООД  за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени, един от които е под виадукта на автомагистрала „Струма“. На дружеството са съставени общо 9 акта и наказателни постановления, съобщават от пернишката екоинспекция.

Последната проверка от РИОСВ – Перник е извършена на 23 май тази година и отново е констатирала  съхранение на отпадъци извън разрешените площадки на дружеството.

„Феникс-Дупница“ ООД има разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но за други терени в района. Затова е издадено предписание да бъдат преместени и почистени отпадъците от в срок до 31 юли. То обаче не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъци (ЗУО). 

През февруари 2019 г. е съставен акт за нарушение на ЗУО за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено за целта място. Наложена е санкция в размер на 5000 лв., която е в съдебна процедура.

През миналата година е съставен  акт за липса на отчетност при транспортиране на отпадъци, за което на дружеството е наложена глоба от 2000 лв. През 2013 г. са съставени три акта с наказателни постановления за следните нарушения – третиране на отпадъци на неразрешени за това места с глоба от 3000 лв.; третиране на неопасни отпадъци без регистрационен документ по ЗУО и санкция от 8000 лв.; извършване на неконтролирано третиране на неопасни отпадъци и санкция в размер на 1400 лв. В периода между 2010 и 2012 г. година има съставени и още два акта и са издадени съответните наказателни постановления.

РИОСВ ще премине към процедура по отнемане на разрешение на дружеството за извършване на дейности с отпадъци след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления и при съответствие с изискването на чл.75, ал.1, т. 2 от ЗУО.

В допълнение от РИОСВ-Перник информират, че по тяхно искане експерти  от Изпълнителната  агенция по околна среда са извършили замервания на въздуха в дупнишкото село Блажиево, като по измерените показатели няма превишения на пределно допустимите норми.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки