Спасители: През август морето крие много опасности


Спасители: През август морето крие много опасности
16 Август 2019, Петък


Какви правила трябва да спазват курортистите, за да избегнат неприятните инциденти

Автор: Диана Славчева

Август е последният летен месец, но именно по това време на годината покрай морския бряг традиционно има най-много курортисти. Над 100 хиляди например са почиващите през август, които събират тен по бургаския плаж. Морето обаче често ги посреща развълнувано и криещо много опасности.

В последните дни над спасителните постове по бургаския плаж трайно се задържа червеният флаг, сигнализиращ, че влизането в морето е забранено.

По думите на спасителите, след Илинден по стар стил, който отбелязваме на 2 август, и след Преображение на 6 август, морето се преобръща от лятно към есенно. Много характерно за това време е т.нар. мъртво вълнение, което често образува и опасни дънни ями, предпоставка за удавяния и други инциденти в морето. Затова и работата на водно-спасителната служба в този период на лятото е доста натоварена.

Бургаският спасител Петър Русев съветва при попадане в дънна яма, плуващите да не се стресират, а да се отпуснат и да викат или махат за помощ. Затова е най-добре хората да се къпят, там, където плажът е охраняем. Като е добре това да става в работното време на спасителите - от 8 до 18 ч., и да се избягват иначе вълнуващите „големи" нощни къпания. 

Много опасности крие и плуването около камъни. Там вълната, дошла до брега, когато се връща, дърпа навътре водата и може да завлече със себе си и плуващия и той да започне да се дави, или пък да го изблъска към камъните и да се стигне до сериозни наранявания и травми.  

Задължително е да се спазва флаговата сигнализация. Червен ли е флагът, който се вее над спасителния пост, в морето не бива да се влиза, колкото и да ни изглежда спокойно и примамливо.

Във водата не бива да се влиза и поне два часа след хранене и най-малко 8 часа след употребата на алкохол или наркотици. 

„Моят съвет е хората да се къпят по групи. Примерно, някой от компанията да остане на брега, и ако стане нещо с тези, които са в морето, да има кой да извика за помощ и да се обади на телефон 112" - препоръчва още Петър Русев.

Бургаските спасители са единодушни, че като цяло отминаващият летен сезон е бил спокоен откъм инциденти и удавянията са по-малко. Но пък посочват, че тази година все по-често наблюдават случаи на... изгубване на малки деца на плажа. Малчуганите обичат да се заиграват с други свои непознати  връстници и докато родителите им се разсейват с пиене на кафе, говорене по телефона или разглеждане на фейсбука си, ги изгубват от погледа си. 

Така че трябва да помним - морето не е до колене, а плажът не е само опънатата на пясъка хавлия...


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки