Броени дни, след като навърши 73 години, Михаил Белчев събира приятели на концерт в Бургас


Броени дни, след като навърши 73 години, Михаил Белчев събира приятели на концерт в Бургас
Снимки: Светослав Стойнов
09 Август 2019, Петък




Автор: Диана Славчева

Михаил Белчев ще събере старите си приятели за концерт-спектакъл в Летния театър на Бургас на 19 август от 20.00 ч. На сцената в морския град своите шлагери, както и нови песни ще изпълнят Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Нели Рангелова, Стефан Диомов, Хайгашод Агасян, Драго Драганов, Милица Божинова, Асен Масларски, Джина Иванова, Георги Денков и Вокална формация “Фортисимо”.

Празникът на музиката, поезията, приятелството и любовта ще е със специалното участие на Недялко Йорданов.

Подробности за това лятно събитие разкриват пред „Десант“ лично неговите инициатори Михаил и Кристина Белчеви.



„Всички много се вълнуват за този концерт. Обаждат ни се, уточняваме различни технически подробности, споделят какво подготвят... Което означава, че те не идват като на един редови концерт, а наистина излизат пред публиката, за да дадат всичко от себе си и да се върнат заредени от този концерт“ – разказва за вълненията на колегите си Кристина Белчева.

Тя разкрива, че Недялко Йорданов подготвя за спектакъла две нови песни по музика на покойния вече Тончо Русев, които така и са останали недовършени и нереализирани

Дългогодишно приятелство свърза Михаил Белчев и Недялко Йроданов.

„Аз много вярвам на Недялко Йорданов, защото той държи знамето високо. На всеки рожден ден на жена си пише по едно стихотворение, което аз изпявам, а Хайко (Хайгашод Агасян, б.а.) пише музиката" – разказва музикантът. „Може да се каже, че Мишо с нетърпение чака рожденния ден на Ивана, защото се очаква да се роди шедьовър, който вероятно той ще изпее" –допълва Кристина.

Михаил Белчев има  песен за едно „шумно и южно пристанище“. Има и стихотворение, озаглавено „Къде си, лято?“, което също е претворено в хит. Помните го: „Защо оставихте да стене самотното море, кажи, кажи, къде си лято?". В едно интервю преди години той споделя, че се чувства отлично в компанията на морето. Интересуваме се дали още лятото и морето имат място в сърцето му и защо е избрал тъкмо сцената в Бургас, за да събере приятелите си.

А той споделя, че този концерт ще е единствен и само в  Бургас. И може би причината за това са вълненията покрай „Златния Орфей“.

„Аз съм тук от четвъртия „Златен Орфей“, което значи от 1969 г. Тук ми мина младостта. В Бургас имаше чудесен Дом на културните дейци, където се събирахме непрекъснато с Недялко Йорданов, с Христо Фотев. Ние живеехме заедно. Познавахме си и бемките по гърбовете. Една голяма част от моята компания вече са покойници – Борис Годжунов, Борислав Грънчаров, Бисер Киров, Боян Иванов... Но ние непрекъснато си спомняме за тях – с кодошите, с тъгата...“ – спомня си с нескрита мъка Мишо Белчев.

И разказва една история, когато с Боян Иванов, известен и като много добър кулинар, веднъж били в култовия бургаски хотел „Приморец“. На другия ден трябвало да пътуват за София.

„Боян изкрънка от готвача да ни даде един дамар, т.е. шкембе, което оставихме на терасата. На заранта от него се носеше смрад невероятна, но ние си го завихме в един пакет и се качихме с него на самолета. За нула време и там се понесе миризма и всеки започна да се оглежда, а ние се правим на „дръж ми шапката“. И си го занесохме в София, където много бързо си го сготвихме“ – възкресява преживяването си покрай поредния матап с приятелите Мишо Белчев.



Става дума и за това, че някога нашите певци много са пътували. „Я ни се събираше един месец да сме в София, я не“ – обобщава певецът.

Но пък тогавашната Дирекция „Музика“ много ги е подпомагала. Те са можели да си позволят оркестър и всякакви други „концертни“ екстри. И никой не мислил за пенсия...

Днес Михаил и Кристина Белчеви организират концертите – своите и като този с приятелите си, съвсем сами. Направили са си сдружение. И сами са организатори на тези прояви.

„Отдавна сме се отказали да търсим спонсори, защото това е доста унизително. Успяваме, благодарение на лични приятелства. Но е наистина унизително да ходиш, да се молиш, да убеждаваш, да те лъжат, да не ти вдигат телефони... Решихме, че това са достатъчно достойни събития, за да се самоиздържат. И те наистина се случват.  В случая с концета в Бургас много разчитаме на бургаската община да помогне за популяризирането на „Старите приятели“, надява се Мишо Белчев.

А какво да очакваме от музикантското семейство, след като лятото отмине и заглъхнат последните акорди от концерта в морския град? Михаил Белчев разкрива, че преди това на 13 август  ще отпразнува рождения си ден във Варна. Тогава ще навърши 73 години и очаква приятелите си, които са наблизо, да наминат да се почерпят.

А след това, за празника на Архангел Михаил подготвят голям концерт в Зала 1 на НДК, озаглавен „Булевардът“.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки