НИМ посвети изложба на Българските военноморски сили


НИМ посвети изложба на Българските военноморски сили
06 Август 2019, Вторник


Част от историята на родния ни флот са изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III

Автор: Десант

Националният исторически музей откри временна изложба по повод 140-та годишнина от създаването на Българските военноморски сили. Изложението се намира пред Зала 5 - Трето българско царство 1878-1946 г. в музея.В него, освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – пистолет „Маузер HSc”, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г.

Интересен акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. – година след като България слага началото на  собствен подводен флот и става десетата държава в света, която притежава такъв.

Това начало е положено на 25 май 1916 г. в пристанището на резиденция „Евксиноград”, когато става предаването на германската подводница „UB – 8”.

Подводницата е зачислена в редиците на нашия флот под името „Подводник 18”. Тя е произведена в град Кил от немската фирма „Германия верфт” през 1914-1915 г. На лицевата страна на медала е лика на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст.Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Te са притежание единствено на Националния исторически музей и са дарение от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза.

До средата на двадесети век в българския военен флот няма действащ морски офицер с по-висок чин от контраадмирал. Адмиралският чин и униформа са привилегия само на управляващия владетел и те са единствените в България за този период.

В експозицията може да бъде видяна и снимка на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г.

Любопитен момент от неговата кариера е участието му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век – морската битка между флотовете на Руската империя и Япония през месец май 1905 г. при Цушима.

Временната изложба, с която НИМ отбелязва 140 години от създаването на Българския военноморски флот може да бъде разгледана до месец октомври.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки