Три туристически лъча тръгват към връх Шипка в чест на Шипченската епопея


Три туристически лъча тръгват към връх Шипка в чест на Шипченската епопея
29 Юли 2019, Понеделник


Вижте още подробности за програмата на честванията на годишнината от епичните боеве

Автор: Десант

Три туристически лъча ще тръгнат към връх Шипка по време на честванията на 142-годишнината от епичните Шипченски боеве, чиято кулминация ще е на 24 август.

Единият лъч ще потегли от Соколския манастир, началото на втория ще е местността Узана в близост до Габрово, смятана за географския център на България; и третият лъч ще тръгне от храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир.

Тържествата започват от 21 август в Габрово, но в Казанлък още на 23 юли бе открита изложбата „Строителите на Паметника на Свободата“ - тази година отбелязваме 85 години от издигането му. Тази експозиция, която съдържа уникални фотоси и документи, както и златният ключ на Паметника, ще бъде открита на 21 август в Габрово.

На 23 август пък ще има ученически състезания за изкачване на стълбите към Паметника на Свободата.

На самия 24 август ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, като в 12 ч. ще започне официалната част, която ще се състои при тържествения подход с каменните барелефи към легендарния монумент на върха.

Там, на централната височина, след това - от 13,30 ч., жива картина ще претвори историческа възстановка на събитията, разразили се тук преди 142 години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки