Зеленият октопод отворил вратите за африканската чума у нас


Зеленият октопод отворил вратите за африканската чума у нас
Снимката е илюстративна
25 Юли 2019, Четвъртък


Т.нар. „екозащитници" саботирали още преди две години предложение на „Обединените патриоти" да се позволи отстрела на диви прасета извън ловния сезона като мярка срещу проникването на заразата у нас

Автор: Десант

Зелени НПО начело с Тома Белев са провалили в Парламентарната комисия по земеделието и храните проект за промени в Закона за лова, касаещи профилактика против африканската чума по свинете. Това информират от Национална асоциация „Българско Черноморие".

Преди две години Тома Белев и зелени „екоорганизации" са саботирали предложение на „Обединените патриоти" да се позволи отстрела на диви прасета извън ловния сезона като мярка срещу африканската чума, тогава все още вилнееща само на румънска територия.

Още през септември 2017 г. „Обединените патриоти" внасят в Народното събрание предложение за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Тези промени предвиждаха ловните дружинки да намаляват популацията на дивата свиня в България и извън ловния сезон, за да може да се ограничи разпространението на заразата. Тогава обаче под давлението на Тома Белев, който се появява в комисията по земеделие и дрънка някакви природозащитни разяснения, част от депутатите от управляващото мнозинство на ГЕРБ се отказват да подкрепят законопроекта.

Пред „Фокус" Александър Сабанов от ОП коментира: „Още през 2017 г. аз и група народни представители внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, с който искахме да разрешим груповия лов на дива свиня. На 1 кв. км. към онзи момент имаше пет диви прасета, а трябваше да са 0,3. Тогава още говорих за африканската чума по свинете, която беше на северната граница на Румъния, на 470 км. от България.

По-миналата година не беше подкрепен от почти всички групи народни представители и не мина законопроектът. Тогава всички се подхилкваха и се подсмиваха на това предложение и за думите ми за африканската чума. Миналата година по-сериозно го взеха присърце и мина законът. Тогава министърът на земеделието, храните и горите г-н Порожанов със своя заповед отмени лова и направи една ограда" - казва още депутатът от „Обединени патриоти".

„Навсякъде назад в другите държави, където е минала чумата, е доказано, че леталният край е почти 100 %. Дали в България е застрашен сектора, да застрашен е. Това, което еврокомисарят казва е 100 % така. Има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство. Най-малкото заради факта, че 40 дена дават карантина след унищожаване на популацията във фермата. Никой няма да си позволи след 40 дена да започва да зарежда отново прасета.

Сложете ги три месеца, оттам насетне от заплождането на прасето, до готов продукт - 100 кг прасе, са нужни 9 месеца. Това е една година, през която не се знае дали няма да повтори тази зараза“, добавя Сабанов.

От Национална асоциация „Българско Черноморие" припомнят, че преди две години Тома Белев протестираше и срещу изграждането на ограда между България и Турция, за да имало свободно придвижване на животни... 

Ако тогава управляващите бяха се вслушали в „зелените“ идеи, то днес в Странджа щяха да бъдат евтанизирани поне 40-50 хиляди овце и кози, а може би и много повече, след като до планината допълзя  чумата по дребните преживни животни.

Сега е наред африканската чума по свинете, довела до бедствено положение в няколко области в страната, и която заплашва изцяло да затрие един отрасъл от българското животновъдство. Пак благодарение на т.нар. Зелен октопод, начело с набедения „природозащитник" Тома Белев.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки