На остров Света Анастасия някога щели да правят парк на загиналите моряци


На остров Света Анастасия някога щели да правят парк на загиналите моряци
Снимки: Десант и интернет
25 Юли 2019, Четвъртък


Днес не е известно дали идеята се е осъществила. Вижте каква е била тя

Автор: Диана Славчева

Единственият „обитаем", макар и най-вече от туристи, остров в българската акватория на Черно море е Света Анастасия. 

Малкото парче земя се е появило насред морските талази след изригването на вулкан и се издига на 6,5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас между носовете Чукаля и Атия.

Макар в недалечното ни минало то да се слави като Българският „Алкатраз", тъй като намиращият се там манастир известно време е бил превърнат в затвор, днес се е утвърдило като най-романтичното място в Бургаския залив.

На малкия му пристан редовно акостират лодки и туристически корабчета, стоварвайки на брега обладани от приключенския дух посетители, които имат възможност да изпият ароматен чай, приготвен от растящи тук билки, или да похапнат в островното ресторантче автентични бургаски ястия по стари рецепти…



Един пожълтял вестник отгръща стара страница от миналото на острова. 

Публикация във в. „Вечерна бургаска поща” от 8 октомври 1940 г. разкрива, че преди близо 80 години по инициатива на Сливенската епархия е било замислено на Света Анастасия  да се оформи парк на загиналите за родината моряци.

По това време островната църква е била наскоро ремонтирана и на нея се предвиждало да бъде поставена паметна плоча в памет на моряците, дали живота си за родината. Списък с техните имена вече бил изпратен от щаба на флота, а плочите - поръчани в София...



„Проектирва се целият остров да бъде засаден с декоративни дръвчета, на всяко едно от които ще бъде поставена плочка с името на загиналия моряк” - уточнява още дописката в някогашния бургаски ежедневник.



Дали се е осъществил този замисъл, днес няма кой да каже. Това, което всеки може да се убеди е, че от окичените с мемориални плочки дървета няма и помен. Не е запазена и плочата в памет на загиналите моряци, която евентуално е била поставен на църквата. 

Остава само споменът за инициативата, запазен между страниците на стария вестник. И идеята, която бургаската община, като стопанин на острова, би могла да реализира отново след 80 години...


В категории: Добри Вести , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
на отрасъла
25.07.2019 18:09:37
0
0
А на отрасъла?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки