Кобургите имали апетити и към слънчевите поляни на Паничище


Кобургите имали апетити и към слънчевите поляни на Паничище
Снимка: bulgarian-mountains.com
24 Юли 2019, Сряда


Сапаревчани обаче ги опазили и наблизо била вдигната първата туристическа хижа у нас

Автор: Дина Харизанова

Сагата с т.нар. царски имоти, към които бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски прояви претенции и си ги потърси чрез утомителни съдебни дела, занимаваше обществеността у нас в продължение на години. Накрая едва ли някой разбра какво успя да си върне и какво не някогашният несъстоял се български престолонаследник.

Разлиствайки страниците на в. „Труд” от края на октомври 1960 г. най-неочаквано разбираме, че имотите на царя - в случая на неговия отец - са вълнували сънародниците ни и преди повече от половин век.

Та по онова време вестникът съобщава да неотдавнашното откриване на „нов планински дворец в Рила”. Става въпрос за хижа „Скакавица”.

Какво общо има тази хижа с царските имоти ли? Ами доколкото става ясно от въпросната статия: „Тук трудещите се ще се любуват на слънчевите поляни на Паничище, които преди повече от шест десетилетия сапаревчани с твърдост опазили от алчните апетити на Кобургите”. 

Та така - и към този край са се протягали царските ръце, завладели дотогава Чамкория (дн. Боровец). По всичко личи, че царската фамилия определено е имала патологична слабост към Рила планина. 

Иначе споменатата хижа „Скакавица", която се намира на 1876 метра надморска височина, е първата туристическа хижа в България. Тя е изградена през 1921 – 1922 г. от туристи и членове на туристическото дружество в Дупница.

За нещастие, през 1951 г. тя е унищожена от стихиен пожар. 



На нейно място обаче през 1958-1960 г. с материалната помощ на БТС - София е вдигната сегашната хижа „Скакавица“. Тя и до днес привлича много планинари, тъй като е изходна точка за много атрактивни маршрути в планината, и дори е включена в стоте национални туристически обекта. 

На около 20 минути от нея може да се види най-високият рилски водопад - Скакавишкият (около 50 м). Наблизо - на около 2 часа път, се намира курортното селище Паничище. От хижата може да се предприемат преходи до: циркуса на Седемте езера, до които се стига за 2 часа, до Рилския манастир и до много други хижи в района. 


В категории: История , Добри Вести , Нова история

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Иван
25.07.2019 09:04:23
1
0
Хората в гр.Сапарева баня се "наричат" сапаревобанци, а не сапаревчани!
1
може и в договорите
24.07.2019 14:00:40
0
0
Колко неща са донесли... в България? Може да го пише и в договорите. ..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки