Прокуратурата с нови доказателства срещу Кристиян Бойков за хакерската атака срещу сървъра на НАП


Прокуратурата с нови доказателства срещу Кристиян Бойков за хакерската атака срещу сървъра на НАП
23 Юли 2019, Вторник


Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, твърдят от държавното обвинение

Автор: Десант

След като вчера обвиненият за хакерската атака срещу сървър на НАП Кристиян Бойков категорично заяви, че е невинен и че задържането му е атака срещу фирмата, в която работи, днес прокуратурата обяви, че събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че именно той е хакнал базата данни на приходната агенция.

"В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството "TAD GROUP" в София, разследващите органи са иззели веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков.

От анализираните данни към момента можело да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, твърдят от държавното обвинение, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството.

Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски, твърдят от пресцентъра на прокуратурата.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт", пишат от Държавното обвинение.

Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол". След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "математика за домашно", с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.

Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството, категорични са от Прокуратурата.

В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап.

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Държавното обвинение твърди и че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството.

При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.
В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки