За втори път се проведе единственият фестивал, посветен на Апостола


За втори път се проведе единственият фестивал, посветен на Апостола
22 Юли 2019, Понеделник


„Новоселяне пее 2019" събра в селото, където Левски основава първия революционен комитет в Дупнишкия край самодейци от близо и далеч

Автор: Йордан Антов

На 18 юли в село Новоселяне, община Бобов дол, беше проведен втори национален фолклорен събор в чест на Васил Левски „Новоселяне пее 2019".

Първото издание на форума бе през миналата година и бе организирано по идея на местното читалище, носещо името на великия българин.

Инициативата показа, че дори едно малко читалище в малко населено място - с по-малко от петдесетина жители, може да организира и да проведе един голям и значим фестивал, при това единственият, който е посветен на Апостола на свободата.

През 1867 г.Васил Левски прекава повече от 20 дни в Новоселяне, като организира подготовката и създаването на таен революционен комитет. Той е доведен тук от свещеник Стоимен Радов, който обслужвал местната черква, която по това време била в строеж.

Левски е легитимиран като „майстор строител" и „бояджия" на новостроящия се храм и така е представен пред турците в селото. През деня той ибл непрекъснато сред хората от Новоселяне, които с доброволен труд сами си строили черквата. Левски успява по този начин да опознае хората, и след като се убеждава, че може да им се вярва, създава в Новоселяне първия таен революционен комитет в Дупнишкия край.

Това става в Поповата къща (дома на свещеник Стоимен Радов). В съзаклятието взимат участие 13 смели жители на селото.

За да се увековечи паметта на Апостола и в знак на признателност, родолюбивото население чрез дарения изгражда паметник на Левски, който е единственият на територията на община Бобов дол. Той е открит тържествено на 18 юли 2015 г. по повод 178 години от рождението на големия наш национален герой.

На 18 юли 2017 г. в знак на признателност се изгражда и открива паметна плоча на участниците в Първия таен революционен комитет, по повод 150 годишнината от основаването му, като всички имена са изписани със златни букви. Мемориалният знак е поставен до паметника на Васил Левски.

През 2018 г. местното читалище взема решение да се организира и проведе фолклорен събор в чест на Апостола. Той е проведен на 18 юли. Участие в него вземат около 30 самодейци от областите Смолян, Благоевград, София, Кюстендил и Перник.

През настоящата година се включиха и представители от Пазарджик и Монтана.

Съборът няма конкурсен характер. Всички участници пеят в името на великия син на България.

Във второто издание на форума се представиха самодейни групи към народни читалища, пенсионерски клубове, дневни центрове за стари хора, индивидуални изпълнители, детски групи и др.

Началото беше дадено от ФА "Орфей" при НЧ "Родопска искра 1880" - Чепеларе.

Най-възрастният участник бе Василка Якимова, която е на 93 години и е член на литературен клуб "Бащино огнище" при НЧ "Спасовица 2008" с. Николичевци, община Кюстендил, а най-малките изпълнители бяха дует Гергана и Станислав Костови при НЧ "Просвета 1928" с. Кондофрей, община Радомир.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки