Вадят за първи път пред публика завещанието на Васил Априлов


Вадят за първи път пред публика завещанието на Васил Априлов
Снимка: БНТ
19 Юли 2019, Петък


На 20 юли се навършват 230 години от рождението на именития ни възрожденски просветен деятел

Автор: Десант

Завещанието на Васил Априлов, от чието рождение на 20 юли ще честваме 230 години, ще бъде извадено от трезора на БНБ, където се съхранява, и ще бъде показано за първи път пред посетители.

По случай годишнината Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" организира ден на отворените врати. Оригиналното завещание на възрожденеца ще може да се види там от 10 до 16 ч. на 20 юли. Ще бъде представено и фототипно издание на документа.

В него е отразена последната воля на Априлов парите му да се използват за образоване на младите българи. Фондът от 60 000 сребърни рубли и лихвите, които ще натрупат през годините, са израз на възрожденското желание те да получават светско и модерно за своето време образование.

Руслан Иванов, главен архивист в отдел "Български исторически архив" на Националната библиотека, разкрива пред националната ни телевизия, че сред стипендиантите, възползвали се от завещанието, са Тодор Бурмов, който е първият министър-председател след Освобождението, Райчо Каролев, който по-късно става и първия директор на Народната библиотека, Сава Филаретов, Добри Чинтулов.

В документа от 29 параграфа, изписан собственоръчно от Васил Априлов, е посочено как да бъдат изразходвани средствата. Основната част от тях са за Априловската гимназия в Габрово и за стипендии за обучение в Одеса.

Пари са заделени за написването на история на България, както и за откриването на печатница и библиотека в родния му град.

Въпреки че прекарва голяма част от живота си извън пределите на България, Васил Априлов дава огромна сума за развитието на просветното дело у нас, като към днешна дата основаната от него в родния му град Габрово Априловска гимназия повече от 180 години образова и възпитава достойни граждани на страната ни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки