Американска фондация дава пари за чинията на Бузлуджа


Американска фондация дава пари за чинията на Бузлуджа
Снимка: Архив "Десант"
19 Юли 2019, Петък


Вижте за какво ще се използват те

Автор: Десант

Паметникът Бузлуджа спечели поредно международно признание и ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за възстановяването му.

Монументът се нареди сред 10-те сгради, избрани от „Getty“ за 2019 г. по програмата „Keeping it modern“. От 2014 г. до днес финансова подкрепа са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единствения небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример, и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.

Финансирането, отпуснато за чинията на Бузлуджа, ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация.

В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн. 

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация „Проект Бузлуджа“, която от 2015 г. насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

Дейностите по проекта ще се извършват от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти,  в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до него всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако той бъде опазен.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Демонтаж и Музей на ужасите и
21.07.2019 17:15:11
0
0
Демонтаж и един Музей на ужасите и лъжите....
1
Ангелина
20.07.2019 10:06:43
0
0
Този паметник в историческата си част трябва да покаже ЗВЕРСТВАТА НА КОМУНИЗМА И ТЕХНИТЕ ЖЕРТВИ, за да помнят поколенията що е комунизъм и неговите зверства.
Така че, цяла България да знае и помни за тези зверства.
Да се знае, че няма диктатура на пролетариата, а има Диктатура на шепа хора за ограбване на собствения си народ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки