Славчо Атанасов: Раждаме в туризма „туристическия Сталин"


Славчо Атанасов: Раждаме в туризма „туристическия Сталин"
Снимката е илюстративна
18 Юли 2019, Четвъртък


С гласуването на Закона за концесиите ще станете съучастници в ликвидирането на българския туризъм, предупреди колегите си в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Десант

Концесиите за морски плаж ще се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, т.е. от Министерството на туризма. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за концесиите, предаде БТА.

Срещу разпоредбата възрази Валери Симеонов от НФСБ („Обединени патриоти"), като подчерта, че по режима на Закона за концесиите се отдават автобусни линии, малки язовири, например, и попита на какви основания се променя той за плажовете. Така, според него, няма да има прозрачност при тяхното отдаване.

Симеонов припомни и, че това е третият опит за прехвърляне на концесионирането на плажовете от Закона за концесии към този за Черноморското крайбрежие. „С гласуването на законопроекта ще станете съучастници в ликвидирането на българския туризъм”, предупреди лидерът на НФСБ.

Сбъднати мечти на Министерството на туризма за пълен контрол на концесиите на морските плажове, определи текстовете и съпартиецът му Христиан Митев.

В мотивите си вносителят на законопроекта Министерския съвет обаче е категоричен, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура.

В кулоарите на парламента министърът на туризма Николина Ангелкова поясни, че концесията им е сезонна, с нея се ангажират предимно фирми от малкия и средния бизнес, затова е необходимо условията да бъдат максимално ясни и точни. „Изискванията ще се публикуват на сайта на ведомството”, обеща тя.

За миналата година по данни, цитирани от Ангелкова, приходите от концесии и наеми на морски плажове са над 18 млн. лева при около 13 млн. лева, преди те да бъдат прехвърлени към министерството.

„Раждаме в туризма „туристическия Сталин", „вся власт Советам", определи приетите промени Славчо Атанасов от „Обединени патриоти". Той прогнозира, че така се гарантира провал на туризма и разпъването на шезлонги за по 40 лева.

Преди около две седмици, когато поправките минаха на първо четене в парламента, Николина Ангелкова обясни, че плажовете в България са отдадени на концесия до 2020 г., изтичат договорите за 39 плажа и ако не се промени досегашният ред, те ще трябва да се отдават при много тежки условия.

Депутатите решиха също, че когато участникът, определен за концесионер, е физическо лице, концесията да се възлага на новоучредено търговско дружество, в което той е едноличен собственик на капитала или на новорегистриран от него едноличен търговец.

Приетите промени в Закона за концесиите предвиждат също министърът на туризма да извършва подготвителни действия за възлагане на концесии за морски плажове, да внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове, да организира процедурите за определяне на концесионер както и да сключва концесионните договори.

Сключените договори въз основа на дейностите, независимо от датата, на която са сключени, запазват действието си и се изпълняват в съответствие с договорените в тях условия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки