В „Марица Изток 3” търсят 20 тона... лимонена киселина


В „Марица Изток 3” търсят 20 тона... лимонена киселина
16 Юли 2019, Вторник


Вижте защо е нужна на топлоелектрическата централа

Автор: Десант

„КонтурГлобал Марица Изток 3” (преди известна като Енергийна компания „Марица Изток 3" АД) обяви обществена поръчка за доставка на 20 тона... лимонена киселина монохидрат, опакована в чували от 25 кг.

Компанията е първата ТЕЦ на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда, хвалят се във фирмения сайт на топлоелектрическата централа.

Оказва се, че хранителната добавка под номер E330 ще бъде използвана от предприятието за извършване на т.нар. химическа очистка на съоръженията след наскоро извършения им ремонт. Това се правило всяка година по това време, уточняват от ТЕЦ-а.

Това че става въпрос за монохидрат, означава, че химическото съединение съдържа по една молекула вода на всяка молекула лимонена киселина.

Все пак лимонената киселина не бива да се бърка с лимонтузуто, на чиито опаковки често пише подвеждащо, че е лимонена киселина. Всъщност в повечето случаи лимонтузуто е синтетично добита винена киселина.

Иначе промишленото производство на лимонена киселина започва през 1860 г. на основата на италианското производство на цитруси. Тя се съдържа в цитрусовите плодове и е естествен консервант, придаващ кисел вкус на храни и напитки.

Малко известно е, че освен за кулинарни цели, тя се използва и като екологичен почистващ препарат и именно заради това й приложение е търсена от „КонтурГлобал Марица Изток 3”


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки