Ветеринар: Без съзнанието на хората не можем да се справим с чумата по свинете


Ветеринар: Без съзнанието на хората не можем да се справим с чумата по свинете
Снимката е илюстративна
16 Юли 2019, Вторник


Най-рискови са прасета, отглеждани „в задния двор"

Автор: Десант

„Каквито и мерки да взимаме, цялата ветеринарна общност в България да се мобилизира, ако ще и други да дойдат от чужбина, ако ще и цялата жандармерия и полиция да участва, без съзнанието на хората, които крият отглеждането на животни и разпространяват хранителни продукти в такава тежка епизоотична ситуация, няма как да се справим с това заболяване".

Това предупреди по БНР д-р Мирослав Първанов от Асоциацията на ветеринарните лекари за продуктивни животни. Той подчерта, че става дума за изключително заразно заболяване, за което няма ваксина и няма лечение.

По думите му, подлагаме на риск икономиката на страната. Иначе специалистът коментира, че Агенцията по храните и ветеринарите са „абсолютно подготвени с всички разписани правила" в световната практика и реагират адекватно.

„За съжаление това заболяване очевидно се разпространява извън територията на всякакви граници, мащабът му е огромен и очевидно трябва в световен мащаб да се търси решение на проблема", категоричен е д-р Първанов.

Сайтът agri.bg припомня, че многократно бе съобщено за липсата на всякакви мерки при отглеждане на рискови прасета в личните стопанства в т.нар. задни дворове.

„Още миналия септември, когато се разбра, че АЧС е на прага ни, кметове съветваха стопаните да не чакат Коледа, а веднага да се разделят с прасетата от двора, защото там рискът от заразата е най-висок. Тогава собственици на свинекомплекси обсъждаха с ветеринарните власти как и дали въобще може броят на рисковите прасета „в задния двор" да се намали, без да се ощетяват стопаните. Тогава от свинекомплексите изразиха готовност да компенсират с месо собствениците на животни, които ги заколят, за да намалят опасността от чумата", изтъква agri.bg.

Както вече писахме, заразата вече допълзя и до Врачанска област, след като се „намърда" сред прасета в Плевенско и Странджанско. Всички регистрирани огнища са в нерегистрирани частни стопанства. На границата между община Белене, област Плевен, и община Свищов, област Велико Търново, пък бе намерен захвърлен труп на умряла домашна свиня.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки