Автобусна спирка в Троян бе превърната в... килията на Паисий


Автобусна спирка в Троян бе превърната в... килията на Паисий
Снимки: troyan21.com
16 Юли 2019, Вторник


Историята разказва troyan21.com

Автор: Десант

Едно ученическо обещание отпреди две години стана реалност в началото на юли и събира погледите и аплодисментите на жителите и гостите на Троян. Една от новите автобусни спирки в троянския жк „Лъгът“ е превърната в… монашеската килия на отец Паисий Хилендарски. Цитат от неговата „историйка" призовава чакащите автобуса: „Българино, знай своя род и език“.



Историята разказва troyan21.com. През 2017 г., при връчването на дипломите и годишните награди на зрелостниците на троянското СУ „Св. Климент Охридски“ („Климента“, както ласкаво го наричат възпитаниците му), една от звездите на завършващия випуск Калоян Кюркчиев става първият лауреат на наградата „за просветено родолюбие“, учредена от големия български медик, родолюбец, дарител и приятел на балканския град проф. д-р Иван Гаврилов. 

След награждаването Калоян се зарича паричната премия от 500 лв. да бъде вложена в патриотична обществена кауза, по-конкретно - за естетизиране на градската среда.

След съгласуване с общинската администрация, изваждане на съответните разрешителни и наемане на точния изпълнител – младия художник от Орешак Христо Христов, неговото обещание става реалност.


Калоян Кюркчиев

А защо точно Паисий е изобразен на спирката, разкрива самият Калоян в страницата си във „Фейсбук": „Мисля, че е ясно – все повече станахме европейци, но не и българи. Средствата, които проф. Гаврилов беше дарил, се постарах да отидат именно там, където той искаше и бе написал на плика – „За род и Родина!“. Поклон пред нашите възрожденци, които не осребриха своите идеали!“.

21-годишният троянец вече е студент по журналистика в Софийския университет, като междувременно, макар че още не е завършил, вече е част от спортния екип на бТВ.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Стефка
16.07.2019 17:11:51
0
0
Хвала на проф. Гаврилов и Калоян! Бъдете живи и здрави! Ще я бъде България!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки