Опит на рекорд: Национален шампион ще преплува Бургаския залив от край до край


Опит на рекорд: Национален шампион ще преплува Бургаския залив от край до край
Снимка: Община Бургас
12 Юли 2019, Петък


Той се кани да стане първият човек, изминал с плуване разстоянието от Емине до Маслен нос

Автор: Десант

31-годишният Цанко Цанков може да стане първият човек, преплувал Бургаския залив от край до край.

Той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил). Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Цанко ще направи своя исторически опит на 17 юли, сряда. Стартът ще е в 6 часа сутринта от нос Емине, а финалът при Маслен нос десет или дванадесет часа по-късно, в зависимост от атмосферните условия.

Разстоянието на този маратон в открити води е 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра по-дълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания.

Бургазлията тренира за издръжливост от една година. Вече е навъртял над 1500 тренировъчни километра в открити води. Той познава добре условията в Бургаския залив, тъй като е израснал тук, а вече е печелил и плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста.

„Ако се справя, това ще бъде най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие" - изтъква кандидат-рекордьорът.

Той споделя, че в подготовката си е получил подкрепа и съвети от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев. Помощ за оказване на нужната координация за провеждането на маратона са оказали от бургаската община и редица други институции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки