Колко тежи лъвът от Паметника на Свободата на връх Шипка


Колко тежи лъвът от Паметника на Свободата на връх Шипка
Снимки: zakazanlak.bg и lupa.bg
11 Юли 2019, Четвъртък


По време на консервационно-реставрационните дейности на бронзовата фигура бяха разкрити някои от тайните й

Автор: Десант

Само преди броени дни, в началото на юли започнаха консервационно-реставрационните дейности на бронзовата фигура на лъва, който се намира на северната фасада на Паметника на Свободата на връх Свети Никола, наричан днес Шипка. 

И ето че той започна да разкрива своите тайни. Вече се знае, например, колко тежи лъвската фигура. Досега масово се тиражираше, че теглото й е около 28 тона, но се оказа, че е доста по-лека - само около 12 тона.

Това споделя пред zakazanlak.bg д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

По думите му пред казанлъшката медия от вътрешната страна на всяка от отливките, от които е оформен лъвът, е отбелязана нейното тегло. Носещата му стоманена конструкция вероятно е около 2-3 тона, т.е. максимум фигурата и постамента й не е повече от 15 тона. 

Освен това, досега се смяташе, че лъвът е сглобен от 28 отделни части, а всъщност той е сглобен от 53 парчета.

Предстои реставраторите да изготвят пълен паспорт на фигурата и ще бъдат описани всички извършени по нея дейности, колко тежи, схема на носещата конструкция, снимков материал. Този документ ще бъде приложен към досието на Паметника на Свободата, което се съхранява в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Д-р Чавдар Ангелов изтъква още, че корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции, и като резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.



Лъвската фигура вече е почистена изцяло отвътре, носещата конструкция е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, а в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда.

След като се направи префугиране между всички сегменти на фигурата по технологията, която е съгласувана с Министерството на културата чрез зачеканяване на олово вътре в самите фуги, тези участъци ще бъдат тонирани в съответния цвят и накрая лъвската фигура ще бъде обработена със съответен химикал, за да се получи тънък филм около нея, който да я защитава от влиянието на слънчевите лъчи и климатичните явления.

Другата добра новина е, че площадката, върху която е стъпил лъвът, и ламарината, с която е обшита, е в добро състояние, което предполага, че няма да се налага тя да бъде вдигната и препокривана.

Всички консервационно-реставрационни дейности, средствата за които са в размер на 11 хиляди лева и са набрани  от дарения, трябва да приключат до 1 септември. По думите на д-р Ангелов това може да се случи и по-рано, преди тържествата по случай Шипченската епопея. а бъде извършена според съгласуваната технология и със съответното качество. Не то няма да е за сметка на качеството, тъй като намерението е в следващите няколко десетилетия да не се налага подобна интервенция.

МАЛКО ИСТОРИЯ



Лъвът е отлят в Софийския военен арсенал от група майстори, начело със Стефан Вежански по проект на скулптора Кирил Шиваров. Но 8-метровата му фигура създава много проблеми на авторите на проекта и на българските правителства по време на строежа на мемориала. Тя трябвало да се пренесе до върха на части и там да се сглоби като обемен пъзел.

Мулета и катъри изтеглили лъва до върха.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки