Доказано: Рудник „Цар Асен“ замърсява река Луда Яна


Доказано: Рудник „Цар Асен“ замърсява река Луда Яна
10 Юли 2019, Сряда


Предпазният борд, който е бил изграден до речното корито, не е успял да предотврати изтичането на дренажни води, пълни с тежки метали


Експерти на РИОСВ - Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория на ИАОС в Пазарджик провериха сигнал за мъртва риба в река Луда Яна. Незабавно беше сформиран екип, който извърши проверка по сигнала от тел. 112, че водата в реката при с. Росен е оцветена в бяло и по течението й има мъртва риба. Сигналът е получен на 9 юли в 16.15 ч.

При проверката е констатирано специфично помътняване и оцветяване на водите и наличие на единични бройки мъртва риба.

Установен е причинителят на замърсяването – нерегламентирано изтичане на отпадъчни води от рудник „Цар Асен”. Вследствие на дъждовете в последните дни и повишено ниво на водоема за богати разтвори на окисен отвал на мината е започнало дрениране на вода към реката. Предпазният борд, който е бил изграден до речното корито реката след предишно предписание на РИОСВ - Пазарджик, не е успял да предотврати изтичането на дренажни води.

Взети са водни проби от три точки – преди и след смесването на дренажните води, както и от р. Луда Яна при с. Росен. На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост.

Моментният анализ на пробите показва силно понижено рН и повишена електропроводимост, което е показател за наличие на тежки метали. 

Дружеството, стопанисващо рудника - „Панагюрска медна компания” АД, е предприело мерки за понижаване нивото на водоема за богати разтвори. Преустановено е дренирането към предпазния борд.

За допуснатото замърсяване на р. Луда Яна РИОСВ - Пазарджик ще състави акт за установено административно нарушение на оператора.

Рудник Цар Асен носи името си на едноименното село Цар Асен, което се намира в непосредствена близост. В миналото тук са се добивали чрез открит способ цветни метали - мед, но след намаляне на запасите на полезни изкопаеми е взето решение да се закрие рудника, както и много други в околността. Залят е с вода и до ден днешен въпреки горещините и засушаването си има вода.

При проливни дъждове рудникът често се препълва и „обогатените“ му води да преливат в близката река Луда Яна, която захранва с питейна вода околните села.

В целия район около Панагюрище подобни гледки не са рядкост - има много изоставени кариери, в които в близкото минало са се добивали руда и цветни метали. Днес от някогашния рудодобив – гордостта на социалистическата индустриална мощ – са останали само гигантски внушителни изкопи, повечето запълнени със застояла вода.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки