Държавната агенция за закрила на детето с апел към родителите да внимават на кого поверяват децата си


Държавната агенция за закрила на детето с апел към родителите да внимават на кого поверяват децата си
09 Юли 2019, Вторник


До призива се стигна след случая със служителката на частна детска градина, която заряза 2-годишно дете само в планината

Автор: Силвия Горанова

Двегодишно дете е било оставено без надзор на Витоша във време, в което за него е трябвало да се грижат служители на частна занималня, извели децата на разходка. Момиченцето е намерено на люлка почти колабирало, с рани от тежко слънчево изгаряне, съобщава Нова ТВ.

По разказ на свидетели то е стояло там около 2 часа. Служителка на занималнята обяснила, че детето било инатливо и затова останало само под силното слънце. Случаят предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Сезирана е и Държавната агенция за закрила на детето.

„Бях на Витоша със семейството си. Когато си тръгнахме, ни посрещна жена, която носеше малко момиченце. Детето беше червено. Попита ни дали ние сме родителите му. По нейно описание то стояло на слънце повече от час. Намерила го заспало на люлка. Тогава се появи една жена, която каза, че детето е с нея. Първо решихме, че е му е роднина. Оказа се, че това е учителката от занималнята, която е трябвало да се грижи за децата”, разказа в ефира на „Здравей, България” Десислава Христова, свидетел на случилото се.

По думите на говорителя на ДАЗД Станислав Пандин предстои сериозна проверка на занималнята. 

„На сайта пише, че това е частна детска градина. В интернет може да я намерим и като частно студио „Пипи". Живеещите в района казват, че от 3 години тя не функционира. Всичко е много съмнително. Уведомихме Министерството на образованието и науката. От там разбрахме, че в регистрите им няма такава детска градина”, поясни Пандин.

От Агенцията обясниха, че е проверено дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио „Пипи“, няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерството на образованието и науката (МОН).

Ето и пълния текст на становището на ДАЗД:

"Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио „Пипи“, гр. София, бихме искали да се обърнем към всички родители, с апел да са изключително внимателни, на кого поверяват децата си.

Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Този служител трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота на всички нас – децата ни.

Децата са нашето „утре“, те осмислят забързаното ни ежедневие, за това сме длъжни да защитаваме правото им на детство, в което има топлота, близост и сигурност.

От изключителна важност е да се уверим, че децата ни са в ръцете на хора, които притежават подходящо образование и квалификация, защото опазването на живота и здравето на им е от първостепенно значение за всички нас.

Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/, предприе действия за търсене на отговорните лица за инцидента с двегодишното дете, като първо е проверена информацията, дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио „Пипи“, няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерство на образованието и науката /МОН/.

От интернет страницата на студиото е видно, че услугите се предлагат на адрес, находящ се в район „Оборище“, гр. София и са изпратени писма по компетентност за предприемане на необходимите действия до:

Кмета на Столична Община; Столична регионална здравна инспекция; Агенция по безопасност на храните (БАБХ); Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, на чиято територия се намира детския център; Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност; Уведомен е началникът на 05 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център; Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

В проведен телефонен разговор с управителката на Детско студио „Пипи“, като по нейни данни, това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева.

Отбелязано е, че през по-голямата част от ежедневието си децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и др. На интернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата.

В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, бихме искали да подчертаем, че частните занимални не се контролират от институциите като Държавна агенция за закрила на детето и да предупредим гражданите да бъдат изключително бдителни относно опита и отговорността, които им предлагат служителите в детските заведения".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки