Катастрофа с жертви ще затвори тунел „Ечемишка" в... сряда


Катастрофа с жертви ще затвори тунел „Ечемишка" в... сряда
Снимка: АПИ
09 Юли 2019, Вторник


50 души, специализирана техника и експерти от Швейцария ще участват в симулация на тежко ПТП в съоръжението

Автор: Десант

На 10 юли, сряда, от 9 ч. до 15 ч. движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ ще бъде спряно. Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София.

Причина за ограничението е планираното провеждане на съвместно учение на МВР - Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст и доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации.

В учението ще се симулира тежка пътна катастрофа с жертви и пожар в съоръжението. За провеждането му в София пристигат експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Симулацията, която ще бъде направена в „Ечемишка“, е за инцидент между лека кола и товарен автомобил с последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

При учебната ситуация ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение.

Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, създаване на временна организация на движението и др. Очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

Съвместното учение на МВР и АПИ ще се проведе в ремонтираната през 2017 г. тръба за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г. Сега тръбата е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки