Над 600 военнослужещи ще участват в „Platinum lion 19“ на полигон „Ново село”


Над 600 военнослужещи ще участват в  „Platinum lion 19“ на полигон „Ново село”
08 Юли 2019, Понеделник


В учението ще участват сили от България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия

Автор: Янко Крумов

От 8 до 20 юли 2019 г. на учебен полигон „Ново село” ще се проведе съвместната подготовка „Platinum lion 19“. В нея ще вземат участие над 600 военнослужещи, от които над 280 от Въоръжените сили на България (една механизирана рота и 120 мм минохвъргачен  взвод от Единния център за начална подготовка, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти, взвод Военна полиция, средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили, сили и средства от състава на военно формирование 52590 – Ямбол и осигуряващи формирования от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите).

В “Platinum Lion 19” ще участват също и военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (механизиран взвод и танков взвод), от морската пехота на САЩ (взвод морска пехота), Албания (пехотен взвод), Грузия (механизиран взвод), Молдова (пехотен взвод и минохвъргачен взвод), Румъния (механизиран взвод и взвод морска пехота) и Сърбия (механизиран взвод).

По време на съвместната подготовка ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия, настъпление, блокиране и прочистване на населен пункт, патрулиране и ескортиране, предислоциране на сили с въздушен транспорт (вертолети), извикване на артилерийски огън и огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали.

Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Единния център за начална подготовка полковник Марин Господинов. Директор на учението е командирът на 4-ти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка подполковник Пламен Горанов.

...

„Platinum lion 19“ е годишно многонационално учение, провеждано в Черноморския регион като част от съвместната програма за тренировки и обучение на Европейското командване на САЩ. То има за цел да осигури на съюзниците от НАТО и партньорите им от региона пряк ангажимент от страна на САЩ за колективна отбрана и просперитет на Черноморския регион, както и усъвършенстване на отбранителните способности и повишаване на оперативната съвместимост. Съвместната подготовка предоставя възможности за въоръжените сили на държавите да се срещнат и да споделят опита си по време на учението по отношение на международната и регионална сигурност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки