На Витоша откриха нови находища на Карпатската тоция


На Витоша откриха нови находища на Карпатската тоция
03 Юли 2019, Сряда


Вижте къде са те и какво е характерно за това защитено растение

Автор: Десант

Нови находища на растението Карпатска тоция бяха открити в Природен парк „Витоша“, съобщават от парковата дирекция.

Проучването и опазването на това растение ​е сред нейните приоритетни дейности. В резултат от работата на експертите на Дирекцията този месец са открити и описани нови находища на вида на Витоша – по поречието на река Струма в южната част на планината и в мочурливи места в смърчовия пояс по северните и склонове.

Карпатската тоция (Tozzia alpina L. subsp. carpathica) е полупаразитно многогодишно тревисто растение от семейство Живеничеви. Расте по мочурливи места и брегове на потоци. Характерно за вида е привързаността към специфични, влажни местообитания, поради което образува малки, разкъсани и изолирани една от друга популации с малка численост.

Карпатската тоция е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, в  Червена книга на България с категория „Уязвим“, а също и в приложение ІІ на Директива 92/43/СЕО за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

Растението е силно чувствително на засушаване. Основните заплахи за развитието му са нарушаване на водния режим в находищата следствие на каптиране на водите, корекции на водните корита, утъпкване от туристи, замърсяване на водите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки