В Русе показват спасени от иманяри и нелегален трафик артефакти


В Русе показват спасени от иманяри и нелегален трафик артефакти
03 Юли 2019, Сряда


За първи път в България се прави експозиция, която се разглежда със специална дипляна-водач

Автор: Десант

На 4 юни от 14.00 ч. в Историческия музей в Русе ще бъде открита изложбата „Спасено наследство“. Тя представя 189 находки, предадени в Регионален исторически музей – Русе със съдействието на Областна дирекция на МВР – Русе.

Нейна основна цел е да покаже едни от най-представителните културни ценности, съхранени при борбата с иманярството и нелегалния трафик, благодарение на дейността на полицията. Въз основа на високата им художествена стойност, те успешно са вписани в постоянните експозиции на музея.

Предметите са изработени от злато, сребро, бронз, месинг, мед, олово, желязо, стъкло и глина. Повечето от тях са с неизвестен произход и се отнасят към късната бронзова епоха (1400-1300 г. пр. Хр.), къснокласическия и елинистическия период (V–I в. пр. Хр.), римската и късноантичната епоха (I–VI в.), ранното и късното средновековие (IX–XIV в.).

Широкият хронологичен период от около 2800 години показва ясно, че в резултат на иманярската дейност се унищожава културно наследство от почти всички епохи.



Изложбата не е отделена в специална зала, а е вписана в постоянната експозиция. Всеки артефакт е положен в своя контекст, създаден от останалите оригинали в експозицията. По този начин предмети, откъснати от средата си, придобиват ново значение и смисъл. Всеки от тях е означен с цветна маркировка и последователен номер.

Експозицията се разглежда със специална дипляна-водач, в която има подробности за артефактите. Подобен тип експозиционно решение е световна практика, но у нас се представя за първи път.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки