Софийският университет първо се наричал „Св. св. Кирил и Методий"


Софийският университет първо се наричал „Св. св. Кирил и Методий"
02 Юли 2019, Вторник


Сегашният му патрон – свети Климент, е и патрон на българите в Западна Македония

Автор: Диана Славчева

При създаването си днешният Софийски университет бива назован Висш педагогически курс.

По-късно към това название е прибавено името на светите равноапостоли Кирил и Методий.

По незапомнени от историята причини и „по някакво внушение свише“, както отбелязва през 1939 г. в юнския си брой списание „Илюстрация Илинден“, в един момент негов патрон става св. Климент Охридски.

В публикация по този повод в някогашното издание на македонската емиграция в България преди Втората световна война се изтъква, че „не би имало по-подходящ и по-достоен патрон за нашия млад и единствен университет от св. Климента – създателят на първия български университет през Първото българско царство“.

Накрая авторът на дописката, подписан като К. Хр., обобщава: „Нека той просветява и ръководи жреците в нашия храм на науката; нека той дари ревността и любознанието, с които са се отличавали неговите ученици, на нашите студенти. Нека с неговото благословение единствената наша алма матер достига все по-големи и по-големи завоевания в областта на науката за честа и величието на българския народ“.

И още нещо интересно научаваме от тази публикация. К. Хр. изтъква, че „нито един от българските светци не е бил така тачен, така боготворен, толкова популярен и толкова високо издигнат, както св. Климент“.

Той бил и патронът на българите в Западна Македония. И докато други се кълнят в Исус Христос, в света Богородица, в Църквата, в светия кръст, в причастието, охридчани – дори 1000 години след неговата смърт (текстът е писан преди 80 години – през 1929 г.), се кълнат: „Жими св. Климент“ („Кълна се в св. Климент").

„Нему служба служат, него тачат, нему се молят и нему се надяват“ – подчертава дописникът на „Илюстрация Илинден“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки