Една от най-красивите читалищни сгради в Южна България тъне в праха на забравата


Една от най-красивите читалищни сгради в Южна България тъне в праха на забравата
Снимки: Божидар Чоторов
27 Юни 2019, Четвъртък


Черният роял, на който е свирил и известният наш композитор Петко Стайнов, е захвърлен сред потрошените столове в салона, който е умалено копие на голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“

Автор: Десант

Една от най-красивите читалищни сгради в Южна България – тази на НЧ „Светлина-1861“, продължава и днес да тъне в разруха, констатират от сдружение „Словеса“.

Тя е построена през 1930 г., а просторният салон на читалището е като умалено копие на голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в София. През 1993 г. обаче читалищната сграда с уникалната си архитектура, издигната със средствата и труда на родолюбивите шипченци, е изоставена на произвола на съдбата и оттогава тя се руши поради липса на средства за поддръжка и ремонти.

Точно преди една година – на 19 юни 2018 г., на официалния сайт на Министерство на културата бе качена „оптимистична“ информация, че след като посетил град Шипка и се запознал със състоянието на въпросната сграда, министърът на културата Боил Банов заявил, че тя „ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност".



За най-голямо съжаление, и до днес обаче няма индикации от Министерство на културата да са изпълнили дори и частично своето обещание, а в резултат на това старата сграда на едно от първите читалища в България продължава да е потънала в пепел и прах и става само за декор на филми на ужасите, изтъкват от сдружение „Словеса“.

Най-крещящ символ на разрухата в тази светиня е,че големият черен роял, на който е свирил и известният български композитор Петко Стайнов, е захвърлен като стара непотребна вещ сред потрошените столове на великолепния някога читалищен салон, но на никого от висшите държавни чиновници в Министерство на културата като че ли не му пука, уви, от това, посочват от гражданското сдружение.



Нежеланието на институциите да направят необходимото за възстановяването на емблематичната читалищна сграда в Шипка е озадачаващо, а в случая очевидно не става дума и за липса на финансов ресурс, тъй като съвсем наскоро от Министерство на културата например щедро отпуснаха впечатляващата сума от 500 000 лева за изработването на инсталация от плоскости от фибран и рафтове от плексиглас, с която България се представи на 58-то Биенале на изкуствата във Венеция, отбелязват от сдружение „Словеса“.

Отгражданското сдружение са категорични, че поне половината от тази баснословна сума можеше да бъде пренасочена тази пролет именно за спасяването на бедстващата шипченска читалищна сграда.

От „Словеса" се надяват институциите и най-вече – културното министерство, най-сетне да се активизират и да изпълнят поетите си ангажименти към едно от най-старите духовни средища в България.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки