Жители на Атия не искат депо за опасни отпадъци до къщите си


Жители на Атия не искат депо за опасни отпадъци до къщите си
Снимки: Мария Тошева
26 Юни 2019, Сряда


Вижте какво предвижда пилотният проект

Автор: Десант

На 21 април 2015 г. е подписано Споразумение за изпълнението на проект „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства", който ще е финансиран от българо-швейцарска програма за сътрудничество. 

Община Созопол е една от петте, в които този проект ще се реализира, но това намерение се посреща от местните жители с недоволство. Във вторник вечерта над 100 души от живеещите в село Атия се обявиха против депото, което, по думите им, се реализира на 300 метра от последните къщи в населеното място.



Съгласно споразумението, във въпросния център за битови отпадъци ще се складират: лаково-бояджийски материали и покрития - разтворители, грундове, лепила, смоли и мастила; домакински препарати и химикали - белина, дезинфектанти, пестициди, хербициди, антифриз и пр.; фармацевтични продукти - медикаменти с изтекъл срок на годност, живачни термометри и живачни ампули от бойлери; негодни за употреба батерии и акумулатори; луминисцентни, флуорисцентни, енергоспестяващи и други лампи, съдържащи живак; смазочни и моторни масла и т.н.

На територията на площадката ще бъдат обособени различни зони: за приемане и разтоварване на опасните битови отпадъци; за разпределянето и съхраняването им; товарна зона, складова зона и административно-битова зона.



Съгласно проекта, в центъра няма да се извършва оползотворяване и обезвреждане на отпадъците. Въпреки това местните жители се притесняват и са против изграждането му.   

От местната администрация се аргументират, че по закон трябва да имат подобен център. 

Така след срещата във вторник вечерта до единодушно решение не се стигна. Предвижда се да се проведе нова среща, на която да присъстват и представители на екоминистерството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки