Български нестинари играха за първи път в Украйна


Български нестинари играха за първи път в Украйна
Снимки: mkrada.gov.ua и Фейсбук
24 Юни 2019, Понеделник


Еньова буля също бе една от атракциите на третото издание на фолклорния фестивал „Етническо наследство"

Автор: Десант

За първи път в Украйна тази събота - 22 юни, бе представена магията на нестинарския ритуал. Това стана по време на третото издание на междуетническия фолклорен фестивал „Етническо наследство", който се провежда в Терновка.

Целта на форума е съхраняването и популяризирането на уникалното културно наследство на народите, населяващи територията на Николаевска област. На сцената му колективни и индивидуални изпълнители представляват красотата и богатството на културите на техните етнически групи, като безспорно най-многобройна в този регион е българската диаспора.



Тази година в уникалния празник участие взеха българи, украинци, грузинци, арменци, белоруси, азербайджанци и за първи път - японци, отбелязват местните медии. 

Почетен гост на фестивала бе кметът на най-югоизточния български град - пограничния Малко Търново, Илиян Янчев. В профила си във „Фейсбук", той определи Терновка като най-българското място в Украйна. Място, където по думите му „българският език е като молитва, а българската народна музика - родна и обичана като най-съкровено чувство".

Мистичното ходене по жарава единодушно бе определено като кулминация на празника. 

Не по-малък интерес у зрителите предизвика и обрядът Еньова буля, определен от украинските медии като български аналог на техния Иван Купала. 




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки