Сръбска принцеса и жена на султана помага за пренасянето на мощите на свети Иван Рилски преди 550 години


Сръбска принцеса и жена на султана помага за пренасянето на мощите на свети Иван Рилски преди 550 години
18 Юни 2019, Вторник


Събитието през 1469 г. е чудото, което поставя началото на първото пробуждане на духовността, на надеждата, на вярата на поробения български народ

Автор: Десант

550-годишнината от пренасянето на мощите на свети Иван Рилски от Търновград до Рилската света обител събра на научна конференция университетски преподаватели, духовници и изследователи, съобщава БНР.

Два са писмените разкази за внушителната процесия за пренасянето на мощите на всебългарския покровител, които и до днес се пазят в основания от него манастир. По-известният от тях е Рилската повест на големия книжовник и просветител Владислав Граматик. Според проф. Вася Велинова обаче е имало писмен първообраз, написан от самите монаси. 

"Целият 15-и век като че ли преминава под спомена за загиналото българско царство. Затова монасите решават, че трябва да приберат и най-ценното – Святите мощи на Йоан Рилски, които в Търново вече не са в безопасност", определи важността на това събитие тя.

През 1469 г. с помощта на сръбската принцеса и жена на султана Мария Бранкович монасите получават ферман и организират процесия за връщането на мощите в Рилския манастир, където те се пазят и до днес.

Събитието от преди 550 години е чудото, което поставя началото на първото пробуждане на духовността, на надеждата, на вярата, казва игуменът на Рилската света обител епископ Евлогий. "Защото знаем, че не се е допускало такива шествия грандиозни да се извършват в тези мрачни и трудни години", добавя той.

Научната конференция, която продължава и утре, е организирана от Рилската Света обител и Софийския университет.


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки