През това лято на „Маказа" се очакват рекорди от дълги опашки


През това лято на „Маказа" се очакват рекорди от дълги опашки
Снимка: Фейсбук
18 Юни 2019, Вторник


Вижте какви са причините за задръстванията

Автор: Десант

През това лято на ГКПП „Маказа-Нимфея" очакват рекорди. 

С 212 191 души повече са преминали през граничния пункт през тази година в сравнение с предходната 2017 г. Увеличението е с 14,53 процента, сочат данните на „Гранична полиция”.

През 2108 г. през „Маказа" са прекосили българо-гръцката граница общо 1 672 719 души. Пунктът е единственият по „браздата” с южната ни съседка, който отбелязва увеличение на пътникопотока.

Това отбелязват във фейсбук групата „ГКПП Маказа - трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα)“ .

Както вече неведнъж медиите инфмираха, в гръцкия сектор на граничния пункт не достигат служители, тъй като много от тях са пренасочени за справяне с емигрантския натиск. А това прави невъзможно отварянето при необходимост на повече от едно трасе.

Отделно, навалица създават и множеството румънски туристи, които посещават гръцките курорти, преминавайки неизбежно през нашата страна.

В северната ни съседка е обявено, че най-прекият, най-надеждния път за жителите на Букурещ и околностите до плажовете в Гърция е през ГКПП „Маказа – Нимфея“. Българските власти направиха опити да отклонят част от потока през граничния пункт „Златоград“, но той се оказа неуспешен.

Ръст бележат и пътуващите от Молдова, Украйна, Русия, Сърбия.

За задръстванията спомагат и жителите на  областите Пловдив и Пазарджик, които почти на 100 процента влизат в Гърция през този пункт, избират също и от 70-80 % от жителите на Хасково и Стара Загора, както и на области в Северна България.

Областният управител на Кърджали Никола Чанев се ангажира проблемът с необичайните за сезона задръствания на ГКПП „Маказа“ да бъде разгледат щателно в министерствата на вътрешните и на външните работи.

„Надяваме се на бърза официална кореспонденция с властите в Гърция. Правим всичко възможно, въпреки растящия трафик през „Маказа“ и отчетените рекордни преминавания на МПС и туристи, на граничния пункт да се създаде перфектната организация, която да бъде оценена както от българските граждани, така и от чужденците“, заявява кърджалийският губернатор пред 24rodopi.com.

Той пояснява също, че на този етап не може да се говори за разширяването на граничния пункт. Това би означавал през центъра на Кърджали, където и без това автомобилният трафик е твърде интензивен, да преминават още много автобуси и камиони. Затова би следвало да се изгради околовръстен път на Кърджали. Процедурата за него вече е задействана, но все още не е ясно кога ще започне строежът му. Чанев допълва и че, за да стане факт обходът, ще трябва да се построи огромно мостово съоръжение над язовир „Студен кладенец”.

Към днешната дата, въпреки че на пункта се работи на пълни обороти, опашките стават все по-рекордно дълги.

Документите на едно МПС и пътуващите в него пътници се обработват за по-малко от минута, някои коли дори за двадесетина секунди, с изключение на туристите от страни извън Европейския съюз.

Граничен служител споделя пред 24rodopi.com, че забавяне създават много неподготвени българи, които пътуват с деца, а не са окомплектовали документите за бързо преминаване през пункта.  „Случвало се е пътуващ родител с деца да носи пълномощно от другия родител без копие и се налага използване на техниката на пункта. Това отнема до 3-4 минути“.

В последния уикенд колоната от чакащи на изход България автомобили достигна 4 км, което е рекорд за това лято, но се очаква той да бъде подобрен в дните между 21 и 23 юли, тъй като румънците са вече във ваканция, която масово планират да прекарат в гръцките курорти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки