140 висши чиновници, сред които депутати и министри, са разследвани за корупция


140 висши чиновници, сред които депутати и министри, са разследвани за корупция
14 Юни 2019, Петък


Това става ясно от доклада на главния прокурор Сотир Цацаров, представен пред Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев

Автор: Десант

"Смятам, че трябва да се разсекрети стенограмата от заседанието при президента", каза Сотир Цацаров пред "24 часа" за документа по реда на Закона за достъп до обществена информация. Той е убеден, че всеки опит за политизиране обезсмисля усилията.

140 висши чиновници, сред които депутати, министри, заместник-министри, кметове, шефове на агенции, агенти на ДАНС, полицаи, данъчни и митничари, са разследвани за корупция у нас.

Делата срещу 101 от тях са на етап досъдебно производство, а срещу 39 има внесен в съда обвинителен акт.

Това става ясно от доклада на главния прокурор Сотир Цацаров на тема “Резултатите от противодействието на корупцията за лица, заемащи висши публични длъжности”, представен пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 8 април т.г.

Съветът завърши без единна позиция, а между управляващи и опозиция прехвърчаха искри и взаимни нападки в изопачаване на истината. Затова призовахме да се разсекрети стенограмата от заседанието и по ЗДОИ поискахме достъп до нея. С писмо, подписано от главния секретар на президента, бе отказано, защото тя представлявала “служебна информация”.

“Заявлението ви бе изпратено по компетентност на главния секретар на президента”, казва в писмо, придружаващо доклада, главният прокурор. От него става ясно, че на 10 май 2019 г. той е получил и отговора, че “не са налице основанията за препращане на преписката на друг административен орган, тъй като с искането е сезиран компетентният издател на търсения публичен акт, който е наличен при него”.

“Продължавам да считам, че пълният текст на стенограмата от това заседание следва да бъде публикуван без повече забавяне и без каквито и да е ограничения”, заявява той. Цацаров изрази подобна позиция и преди повече от месец. Пред КСНС главният прокурор е представил доклад в две части, както и е направил устно изложение с основни изводи за проблемите, които спъват борбата с корупцията или в бъдеще може да се явят пречка.

Първата част на доклада проследява хронологията на промените в законите, направени от предишния КСНС по същата тема на 9 октомври 2017 г. до момента. Една е, че от 5 ноември 2017 г. делата за корупция по високите етажи на властта се разследват от Специализираната прокуратура и се гледат от спецсъда.

Други важни стъпки са приетият антикорупционен закон, преминаването на отдела за противодействие на корупцията в ДАНС към КПКОНПИ, както и че делата срещу висшите чиновници се разследват от следователи.

Втората част представя “снимка” на работата на прокуратурата за противодействие на корупцията до 5 април 2019 г. В нея има информация за делата, наблюдавани от спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура.

Пред КСНС Цацаров е представил образуваните дела спрямо хора, заемащи висши държавни длъжности, тези, които все още са на фаза досъдебно производство, както и за които има внесени обвинителни актове. Другите данни са свързани с делата, решени на първа инстанция или окончателно.

“Не сме пропуснали и делата, по които държавното обвинение е претърпяло неуспех, т. е. присъдата е оправдателна”, посочва Цацаров. При изброяването на делата обвиняемите и подсъдимите не са посочени с имена, а като длъжности, както и за какво престъпление се разследват.

В доклада има и пълна информация за производствата срещу съдии, прокурори и следователи, отново към 5 април 2019 г. “Обвиненията срещу магистрати са включени изцяло, т. е. за всички, а не само за корупционните престъпления заради обществена чувствителност към тази категория хора”, казва той.

Цацаров внася и уточнението, че данните са идентични с тези, които са били представени на мисията на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка при последното им посещение в София. “Според мен освен недостатъци имаме и значителен напредък в работата си”, е един от изводите на главния прокурор.

Трима от тях са заемали ръководния пост в Министерството на икономиката и енергетиката - Румен Овчаров, Делян Добрев и Трайчо Трайков. Овчаров и Добрев са обвинени в безстопанственост по делото за АЕЦ “Белене”, Трайков - за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН. По същото дело, което е в спецсъда, подсъдим е и бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Овчаров има и още едно обвинение в безстопанственост. То е по делото за “Мини Бобов дол”, което тръгна в спецсъда преди дни. Двама бивши министри на здравеопазването също са подсъдими - Петър Москов за престъпление по служба по делото за ваксините, и наследникът му - служебният министър Илко Семерджиев за принуда. По това обвинение той бе оправдан на първа инстанция, което отбелязва и Цацаров в доклада.

Другият подсъдим бивш министър е на отбраната. Делото срещу Николай Ненчев е за ремонта на “Миг”- овете и е пред финал в Софийския градски съд. Сред бившите подсъдими министри попада и този на външните работи в кабинета “Борисов 2” Даниел Митов. Обвинението му е за злоупотреба на доверие и е свързано с обществена поръчка за самолетни билети.

Митов бе оправдан на първа инстанция. Най-многобройната група обвиняеми и подсъдими е на кметовете и техните заместници. Общо 24-ма към 5 май т. г. В нея има както бивши, така и настоящи, но отстранени, други са още действащи.

Сред кметовете, които имат обвинение, са пловдивският Иван Тотев, заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район “Западен” в града Димитър Колев по делото за строителството на зоопарк.

Бившият зам. - кмет на София Евгени Крусев е обвиняем за длъжностно престъпление заради ремонта на софийската ул. “Граф Игнатиев”. Сред обвиняемите са още кметовете на Созопол Панайот Рейзи, на Септември - Марин Рачев, на Червен бряг - Данаил Вълов, на Златица - Магдалена Иванова, и т.н.

В доклада са и отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, подсъдими за подкуп от 70 хил. евро.  Бивши и настоящи народни представители също се разследват за корупционни престъпления. Един от тях е бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, известен като Живко Суджука. Той е подсъдим за изнудването на бизнесмен, от когото искал 4 т суджук.

С обвинение за пране на пари е депутатката от левицата Елена Йончева. Социалистът Манол Генов е подсъдим за купуване на гласове. С обвинение за купуване на гласове е и бившият депутат от ДПС Илия Илиев.

Безстопанственост е обвинението срещу д-р Георги Михайлов от БСП. Колежката му Светла БъчвароваПиралкова е оправдана на първа инстанция за неизгодна сделка. С обвинение за безстопанственост са и бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров, двамата квестори на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев и седем бивши шефове на “Напоителни системи”.

Цели 16 служители на ДАИ пък са разследвани за участие в престъпна група за извършване на престъпления по служба - подкупи и документни престъпления. 11 от тях са от Благоевград, а шестима от Перник.

От доклада на главния прокурор обаче става ясно, че най-често присъдите, които се налагат за корупционни престъпления, са условни.“Потвърждавам отново извода, направен в доклада пред Консултативния съвет на 9 октомври 2017 г., че ефективно противодействие на корупцията не е възможно само с усилията на един или на част от държавните органи, които имат такива правомощия”, казва в заключение пред КСНС Цацаров.

На финала на доклада си той обръща внимание, че “всеки опит за политизиране и всяко публично представяне на работата им, подчинено на конюнктурни, партийни или личностни, включително и на обвиняеми лица, интереси, обезсмисля усилията.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
за какъв период
14.06.2019 23:33:10
0
0
Какъв период обхваща тези разследвания?
2
Крайно време
14.06.2019 16:05:42
0
0
Сайтът на прокуратурата - при гл. прокурор Борис Велчев - беше един черен страшен сайт. Езикова гимназия, литература.... А сайтът - да плаши хората. На тая престъпност, толкова години...
1
Крайно време
14.06.2019 15:54:40
0
0
Крайно време. Само така и стискаме палци. И за измишльотините от страна на МВР - за елементарни неща! Гражданите като подават сигнали, се обаждат.... такива глупости!!! се подиграват с хората При очевидни престъпности от градски, хулигански характер... Ами медии, омрази, реклами...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки