Заработиха изоставените доскоро лековити басейни край Джебел


Заработиха изоставените доскоро лековити басейни край Джебел
12 Юни 2019, Сряда


Минералната вода в тях е с много добри питейни качества и помага при различни кожни заболявания

Автор: Десант

Изоставените още от зората на демокрацията басейни край Джебел вече функционират. От броени дни съоръженията с минерална вода, лекуваща 30 болести, отново посрещат жители на родопския град. Ползването им е безплатно, съобщава 24rodopi.com.

Медията припомня, че в края на 2016 г. стартира проект „Довеждащ водопровод от сондаж № 3 на минерално изворно находище Джебел”. Първата копка бе през ноември, а за реализацията на проекта бяха усвоени 350 000 лева, отпуснати от правителството.

Проектът предвиждаше минералната вода да бъде доведена до помпена станция в града. Утвърдения експлоатационен ресурс бе 6,58 л/сек. След въвеждане на разрешителен режим ще е възможно да се захранват СПА комплекси и хотели.

Изворът е предоставен безвъзмездно на общината до 2036 г., срокът за стопанисване е за 25 г., а разработването му е включено в Стратегията за развитие на туризма в Джебел.

Находище „Топлата вода" се намира на около 1,5 км след последните къщи на родопския град, в посока село Мишевско. Топлата минерална вода е около 35-36 градуса и е с голям дебит.

По-възрастните си спомнят, че преди повече от 20 години там е имало оранжерии за производство на зеленчук, както и басейн с душове за ползване от населението. През годините обаче басейнът бе занемарен и водата бе на самотек, без специално пречистване.

Предишни изследвания сочат, че във водата от минералния извор преобладават хидрокарбонатните и калциеви йони. Дебитът е между 7 и 9 литра в секунда. По мнението на местните хора тя е лековита, с много добри питейни качества, помага и при различни кожни заболявания и за зарастване на рани.

Специалисти отдавна са се произнесли, че термалната вода край Джебел е добра за бутилиране и за балнеолечение. Години наред обаче безценната лековита течност се изливаше в дере, а басейните бяха пълни с отпадъци.

Източник: 24rodopi.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки