Министър Росен Желязков: Европейската инфраструктура за суперкомпютри ще изведе ЕС на лидерска позиция


Министър Росен Желязков: Европейската инфраструктура за суперкомпютри ще изведе ЕС на лидерска позиция
07 Юни 2019, Петък


В рамките на сесията Комисар Мария Габриел обяви осемте държави, сред които и  България, за домакини на центрове за европейски суперкомпютри

Автор: Десант

Европейската инфраструктура от суперкомпютри ще изведе Европейския съюз на лидерска позиция. Това заяви министърът на транспорта, информационните  технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Съвета на министрите по телекомуникации в Люксембург.

В рамките на сесията Комисар Мария Габриел обяви осемте държави, сред които и  България, за домакини на центрове за европейски суперкомпютри.

Българският еврокомисар заяви, че днешният ден е исторически за Европа, като за България това е решителна крачка напред като страна с потенциал за регионален лидер в областта на суперкомпютрите. Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро.

Българският еврокомисар добави още, че суперкомпютрите са в основата на европейското технологично лидерство и могат да направят успешно конкурирането със САЩ и Китай.

Министър Росен Желязков благодари на Мария Габриел за огромните усилия, положени в сектора. Той подчерта, че развитието на европейски високопроизводителни изчислителни технологии вече става възможно чрез интегрираната екосистема на националните ресурси и съвместното предприятие EuroHPC, което е правната и финансираща структура на суперкомпютърните центрове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки