Депутатът Георги Колев: Целият модел на финансиране в здравеопазването е грешен


Депутатът Георги Колев: Целият модел на финансиране в здравеопазването е грешен
07 Юни 2019, Петък


Ние нямаме Министерство на здравеопазването, ние имаме министерство на болестолекуването, категоричен е представителят на НФСБ в парламента

Автор: Десант

Здравният министър Кирил Ананиев предлага нов здравноосигурителен модел. Той обясни, че след представянето му ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения, които ще бъдат внесени в парламента през есента. Ще проработи ли той? Темата коментира от екрана на телевизия ON AIR депутатът от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Георги Колев.

"В здравеопазването няма никой доволен - пациенти, медици, държавата. Трябва да се промени този модел. Ние нямаме Министерство на здравеопазването, ние имаме министерство на болестолекуването. Целият модел на финансиране е грешен", смята Колев.

По думите му усилията трябва да се фокусират върху ранната диагностика на заболяванията.

Той посочи, че здравеопазващият процес е дълъг и не започва в момента, в който болестта е дошла. Затова отговорността и на пациента и на държавата е да не се стига до тежки състояния.

"Ако ние определим правилната цел - удължаване живота на хората, можем лесно да начертаем пътя към тази цел. Преструктурирането е вариант, но не панацея. Трябва да се насочат парите на хората към предпазване от болестите, а не лекуването им", категоричен е депутатът.

Според него ние имаме добри специалисти и апаратура и трябва да насочим рекламата към това, както и да направим така, че лекарите да останат в България, а не да бягат в чужбина.

"Здравеопазването е икономика - медицинският труд има цена и ако не я оценят тук, в друга държава ще го направят", отбеляза Колев. Той коментира и решението за връщането на надвзетите субсидии, като заяви, че НФСБ ще го подкрепи, но ще настоява партиите да имат възможност да получават дарения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки