Има опасност партиите да се обърнат не само към олигарси, но и към финансирани от чужбина организации


Има опасност партиите да се обърнат не само към олигарси, но и към финансирани от чужбина организации
07 Юни 2019, Петък


Това каза пред БНР депутатът от НФСБ и зам.-председател на правната комисия в парламента Христиан Митев

Автор: Десант

"Залитаме от една крайност, каквато е прекалено високата субсидия в момента, позволяваща едни партии да си държат парите във влогове в банки и получават лихва от тях, до друга - ситуация, в която става проблематична издръжката на една политическа сила, особено ако е малка и извънпарламентарна. Действително има опасност партиите да се обърнат не само към олигарси, а и към участници в обществено-политическия живот, които да подпомогнат финансово нейната дейност, което няма как да стане безвъзмездно".

Това каза пред БНР депутатът от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и зам.-председател на правната комисия в парламента Христиан Митев.

"Трябва да се обърнем към модели, които са известни и в Европа, и в САЩ - да се разшири възможността за финансиране на политическите партии", заяви Митев в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" и уточни, че по сега действащия закон партиите могат да се финансират единствено от физически лица, като те могат да даряват суми до 10 хиляди лева годишно.

Христиан Митев заяви, че НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на субсидията на 1 лев, но и ще иска да бъдат въведени гаранции за финансирането на партиите.

По думите на Митев мястото на премиера Бойко Борисов не е в парламента и там да убеждава парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи предложението на Министерски съвет, "което е написано на коляно".

Депутатът коментира, че в парламентарната група на "Обединените патриоти" (НФСБ, ВМРО и Атака) още не са обсъждали каква ще е общата им позиция по предложението за намаляване на субсидията на 1 лев.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки